Ami (3 ani): „Mazărea e un fel de comoară, pentru că stă ascunsă”
Această frumoasă descriere m-a inspirat. Deși bobitele de mazăre sunt mici, sunt pline de substanțe nutritive.
Așa că azi vă prezint câteva lucruri interesante despre mazăre:
- Deși considerată o legumă, mazărea este un fruct, deoarece conține semințe crescute dintr-o floare
- Mazărea proaspătă verde nu a devenit cunoscută până în secolul al XVI-lea
- Mazărea se culege cel mai bine dimineața, după ce roua a căzut
- Mazărea conține proteine de înaltă calitate, astfel încât multe pulberi de proteine comerciale au început să o folosească ca ingredient principal.
Mazărea este un adevărat expert în:
1. Managementul greutății
Mazărea are un conținut mic de grăsime și calorii (o ceașcă de mazăre are mai putin de 100 de calorii), dar o mulțime de proteine, fibre și substanțe hrănitoare.
2. Prevenirea cancerului de stomac
Mazărea conține cantități mari de coumestrol (un polifenol) care ne protejează sănătatea. Acesta se mai găsește în spanac, varză și fasole.
3. Aportul energetic, având rol în anti-îmbătrânire și în fortificarea sistemului imunitar:
Toate acestea provin de la niveluri ridicate de anti-oxidanți, cum ar fi:
4. Prevenirea ridurilor, bolii Alzheimer, artritei, bronsitei, osteoporozei si candidei
Acestea derivă din proprietățile anti-inflamatorii ale boabelor de mazăre:
- Pisumsaponins I și II și pisomosides A și B sunt substanțe anti-inflamatorii ce se găsesc aproape exclusiv în mazăre.
- vitamina C și vitamina E, precum și o cantitate considerabilă de zinc mineral antioxidant
- Omega-3 sub formă de acid alfa-linolenic (ALA).
5. Reglarea zahărului din sânge
Conținutul ridicat de fibre și de proteine încetinește procesul de digerare al zaharurilor.
6. Prevenirea bolilor de inimă
Numeroșii compuși antioxidanți și anti-inflamatorii mențin vasele de sânge sănătoase.
Deasemena, conținutul ridicat de vitamina B1 și acid folic, B2, B3 si B6 reduce nivelului de homocisteina, un factor de risc pentru bolile de inimă.
7. Aportul de sănătate adus mediului înconjurător
Mazărea lucrează cu bacteriile din pământ pentru a “fixa” azotul din aer și a-l depozita în sol. Aceasta reduce nevoia de îngrășăminte artificiale (al căror ingredient principal este azotul).
După ce mazărea a fost recoltată, planta rămasă se rupe cu ușurință pentru a crea mai mult îngrășământ organic pentru sol.
Mazărea e în măsură să crească în condiții de umiditate minimă, astfel încât e o cultură perfectă în multe zone care nu necesită irigare sau care să necesite resurse valoroase de apă.
8. Prevenirea constipației
Conținutul ridicat de fibre din mazăre îmbunătățește sănătatea intestinului și peristaltismul.
9. Menținerea sănătății oaselor
Doar o ceașcă de mazăre conține 44% din necesarul zilnic de vitamina K, vitamină ce ajută la ancorarea calciului în interiorul oaselor. De asemenea și vitaminele B ajută la prevenirea osteoporozei.
10. Reducerea colesterolului rău
Niacina din mazăre ajută la reducerea producției de trigliceride și VLDL (lipo-proteine cu densitate scăzută), ceea ce duce la un nivel scăzut de trigliceride și “colesterol rău”și la un nivel ridicat de HDL, “colesterolul bun”.
Cum să cumperi și să gătești mazărea
Cel mai bine este ca mazărea să fie consumată crudă. De asemenea, mazărea congelată păstrează și ea culoarea, textura și conținutul nutrițional mai bine decât mazărea din conserve.
Atât mazărea congelată cât și cea din conserve au un conținut ridicat de sodiu (300-600 miligrame la suta de grame) datorită metodelor de procesare. Prin urmare, asigură-te că o clătești bine înainte de utilizare sau mai bine … asigurăți-o dintr-o sursă cât mai sigură și fără pesticide!
Pentru a o păstra la frigider, pune mazărea intr-o punga de hârtie, apoi într-o punga de plastic. Astfel, se poate păstra în frigider și până la 5 zile.
Atenție!
Mazărea conține totuși și niște substanțe dăunătoare anumitor oameni, numite purine. Cei care suferă de tulburări renale sau gută, nu ar trebui să consume mazăre verde. Aceasta nu este o problemă pentru oricine altcineva.
Alexandra Barbu
Farmer – Mother la Cosul de Legume
Surse (engl):
http://realfoodforlife.com/10-health-benefits-of-peas/
http://www.care2.com/greenliving/10-health-benefits-of-peas.html
http://www.almanac.com/plant/peas
Sursă foto: http://flic.kr/p/2LGCvG