Cerealele – când facem cunoștință bebelușului cu ele?

Grâu, ovăz, orez, porumb, secară, mei, tapioca, orz, quinoa, hrișcă, amaranth – multe opțiuni dintre care este greu să alegem când vine vorba despre primele cereale pentru bebeluș.
În ce ordine ar trebui ele introduse în alimentația diversificată și care sunt riscurile unor eventuale “greșeli” – iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări pe care și le pun tinerele mame.

Personal m-am confruntat cu o situație care m-a cam pus pe jar vreo două zile, când micuțul meu avea în jur de 7 luni și i-am preparat o cină care avea în compoziție și grâu. Momentul l-am ales destul de prost, într-o zi în care nici nu se simțea prea bine, iar reacțiile la boala pe care o avea deja n-au întârziat să apară. Pentru că aveam simptome pentru două boli diferite, o viroză și o posibilă reacție alergică la grâu, abia mai târziu aveam să aflu că de fapt alergia la grâu nu intrase în viața noastră, și doar viroza rămânea valabilă.
Ce-am învățat eu din experiența mai sus descrisă: să nu introduc niciodată în alimentația copilului un aliment nou decât dacă micuțul e sănătos și să fiu mai precaută cu introducerea grâului data următoare, adică la copilul cu numărul 2.

Iată mai jos părerea unor instițutii avizate cu privire la introducerea cerealelor, respectiv a glutenului, în alimentația copiilor.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) susține, în urma unei cercetări desfășurate în anul 2006 că amânarea introducerii cerealelor pentru după vârsta de 6 luni nu protejează copilul împotriva riscului apariției alergiei la grâu, ci dimpotrivă, îl mărește (excepție fac copiii cu predispoziție genetică pentru alergie la grâu sau intoleranță la gluten).

Creșterea riscului de alergie la grâu după 6 luni se poate explica și astfel: tentația este ca la o vârstă mai mare cantitatea de cereale oferită copilului la o masă să o depășească semnificativ pe cea servită la o vârstă mai mică.

Organizația Coeliac UK (cea mai mare organizație care sprijină la nivel mondial persoanele cu intoleranță la gluten) susține faptul că glutenul ar trebui introdus în alimentația copiilor după vârsta de 6 luni, imediat după ce bebelușul se familiarizează cu mâncarea solidă. A aștepta după această vârstă nu aduce niciun beneficiu demonstrat.

Odată introduse în alimentație, cerealele cu gluten ar trebui oferite în cantități constante, așa încât eventualele reacții alergice sau intoleranța la gluten să poată fi detectate (cantități mici, oferite la intervale inegale de timp ar putea amâna diagnosticarea la timp a bolii).

În România sfaturile medicilor pediatri urmăresc ca și moment de start vârsta de 8 luni ca fiind potrivită pentru introducerea grâului în alimentația bebelușului.

Ce este alergia la grâu?

Alergia la grâu apare ca reacție a sistemului imunitar la anumite proteine din grâu. Deși alergia la grâu are incidență mult mai mică decât intoleranța la gluten, ea există. Semnele care o însoțesc sunt mâncărimile sau dificultatea de a respira.

Ce este intoleranța la gluten?

Intoleranța la gluten indică dificultatea organismului de a digera produse care conțin gluten. Dacă alergia la grâu este o stare care poate fi depășită de către organism în timp, intoleranța la gluten este o boală care își însoțește purtătorul toată viața.

Conform Coeliac UK, persoanele care au în familie rude cu celiachie sau boala celiacă (intoleranță la gluten) au 10% șanse să dezvolte sau să aibă această boală.

Dacă nu se acordă atenție bolii celiace și pentru faptul că ea constă în afectarea intestinului subțire, în timp, acesta nu va mai fi capabil să proceseze nici nutrienții din alte alimente digerate, generând mari probleme de nutriție.

Semnele care însoțesc intoleranța la gluten sunt: anemie, agitație, scăderea în greutate, diaree, dermatită, lipsa poftei de mâncare.
Cum boala celiacă nu se tratează, persoanele care o au trebuie să evite pe parcursul întregii vieți consumul de produse care conțin gluten.

E bine de știut că dintre cereale, cele care nu conțin gluten sunt: orezul, porumbul, hrișca, meiul, quinoa, amaranthul.

Sfatul nostru este ca introducerea cerealelor în alimentația diversificată să se facă începând cu orezul, tapioca, porumbul, hrișca, meiul, quinoa, amaranthul – cereale care nu conțin gluten și sunt blânde cu stomacul micuțului. Odată obișnuit cu aceste cereale, în mod natural puteți să-i preparați copilului mâncăruri care să conțină și gluten, în jurul vârstei de 7-8 luni.

Desigur, recomandarea noastră fermă este să consultați medicul pediatru și să luați în calcul istoricul familiei legat de eventuale probleme legate de digestie, înainte de a pune în farfurie eventualul “inamic”.
În cazul în care remarcați semne similare celor care însoțesc alergia la grâu sau intoleranța la gluten, adresați-vă de urgență unui medic specialist.

În speranța că scenariul consumului de cereale la masa micuțului vostru va fi unul încununat de succes și fără peripeții, vă doresc poftă bună și cooperare de ambele părți!

Surse (ro):
http://www.colonhelp.ro/alte-afectiuni-digestive/afectiuni-digestive-cronice/intoleranta-la-gluten.html
http://www.i-medic.ro/diete/dieta-fara-gluten-pentru-boala-celiaca-sau-celiachia

Surse (en):
http://www.coeliac.org.uk/gluten-free-diet-lifestyle/family-and-friends/babies-and-weaning
http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/117/6/2175
http://www.wholesomebabyfood.com/wheatforbaby.htm
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/wheat.html

Sursă foto: http://flic.kr/p/5BE6X8