10 sfaturi de la medicul dentist pediatru, pentru o vacanţă liniştită

Vara este anotimpul în care, cel puţin pentru o perioadă, ne relaxăm şi în privinţa obiceiurilor sănătoase deprinse pe parcursul anului. Vine vacanţa, copiii pleacă la bunici sau în tabără, iar rutina igienizării orale poate avea de suferit. În plus, vara creşte consumul de îngheţată şi dulciuri în general, sucuri îndulcite sau gazoase şi odată cu acesta şi riscul dezvoltării cariilor este mai mare.

Medicii specializaţi în stomatologie pediatrică atrag atenţia asupra faptului că în perioada vacanţei de vară, numărul de copii care vin la cabinet este mai mare decât în restul anului. Cei mai mulţi pacienţi prezintă infecţii sau dureri cauzate de carii dentare netratate, accidente la locul de joacă sau în timpul practicării unui sport.

Ultimul lucru pe care un părinte l-ar dori este să întrerupă vacanţa pentru a merge la dentist. De aceea, este important să urmaţi sfaturile medicului dentist, pentru a vă bucura de o vacanţă liniştită.

10 sfaturi de la medicul dentist pediatru, pentru o vacanţă liniştită

  1. Controlul preventiv la medicul stomatolog pediatru.

Chiar dacă în acest moment nu îţi este gândul la acest aspect, vizita la medicul dentist înainte de a pleca în concediu este importantă. Cu această ocazie se pot depista carii dentare nedescoperite până atunci şi care se pot complica într-un timp scurt. Astfel se reduce riscul de apariţie a urgențelor dentare.

  1. Nu uita să pui periuţa de dinţi în bagaj.

Dacă nu aţi schimbat periuţele dentare în ultima perioadă, acum este momentul să o faceţi. Luaţi în vacanţă o periuţă nouă şi pastă de dinţi specială, pentru bagaj.

  1. Beţi apă.

Apa este esenţială pentru sănătatea generală şi de asemenea pentru sănătatea dinţilor. Oferă-i copilului regulat apă la temperatura camerei, chiar dacă acesta nu cere. Apa potoleşte setea şi hidratează întregul organism.

  1. Limitează consumul de dulciuri.

Evită cerealele cu zahăr de la micul dejun și optează pentru cele integrale. De asemenea, nu lăsa copiulul să consume sucuri carbogazoase îndulcite, dulciuri între mese, îngheţată sau sucuri de fructe în exces. Oferă-i desertul după masa de prânz, apoi oferă-i apă sau, dacă se poate, ajută-l să îşi perieze dintii şi limba.

  1. Atenţie sporită la activităţile sportive!

Vara copiii practică sportul atât în interior, cât şi afară. Riscul traumatismelor este mai mare, cel mai des întâlnite fiind fracturile dentare. Este important să ştii că dacă are loc un accident de acest fel, trebuie să mergi de urgenţă cu copilul la medicul dentist. Cu cât ajungeţi mai rapid, cu atât dintele poate fi salvat şi păstrat pe arcada cât mai mult timp.

  1. Păstrează numărul de telefon al medicului dentist la îndemână.

În cazul în care apare o urgenţă, îl poţi suna pe medicul copilului tău pentru o părere avizată. Acesta îţi poate recomanda ce să faci în caz de urgenţă.

  1. Nu renunţa la rutina zilnică de igiena orală.

Este important ca şi pe perioada vacanţei de vară să menţineţi obiceiurile sănătoase deprinse pe parcursul anului. Chiar dacă sunteţi plecaţi, nu uitaţi să periaţi dinții copilului (sau să îl supravegheaţi) măcar seara, dacă nu de două ori pe zi. În cazul în care copilul merge la bunici, instruiţi-i pe aceştia asupra tehnicilor de periaj. Folosiţi aţa dentară zilnic, seara, înainte de curăţarea cu pastă şi periuţa.

  1. Alege gustări sănătoase.

Înlocuieşte dulciurile sau gustările făinoase şi sărate cu fructe şi legume. Spală-le, curăţă-le şi păstrează-le în frigider. Când veţi avea pofta de ronţăit, le veţi găsi repede şi la îndemână.

  1. Ia cu tine kitul de vacanţă.

Nu uita să pui în trusa de urgenţă şi un medicament pe bază de ibuprofen, comprese sterile şi pentru situaţii extreme, un recipient mic de sticlă, cu capac.

  1. Fii un bun exemplu pentru copilul tău!

Cu toţii ştim că cei mici ne copiază comportamentul, de aceea asigură-te că şi tu, la rândul tău, respecţi rutina zilnică de igienizare orală, consumi numai alimente sănătoase şi benefice pentru organism şi mergi la controlul periodic la medicul dentist.

Să vă bucuraţi de o vacanţă plăcută!

Articol realizat de echipa DE4KIDS