Gutuie sau fructul Afroditei

Mulțumim Maria pentru articol!

Gutuia provine din Caucazul Asiei de Sud-Vest și este unul dintre cele mai vechi fructe cunoscute, fiind menționat în scrieri încă de acum 2600 de ani. În Antichitate, gutuia era considerată fructul preferat al zeiței iubirii, Afrodita și astfel, vechii greci o ofereau la nunți. Și astăzi există zone unde obiceiurile de nuntă includ gutuie proaspătă sau preparată, ca semn al iubirii sincere și al fertilității.

Gutuiul este un pom fructifer înrudit cu mărul și părul, fructul copt având o coajă și pulpă tare, culoare galbenă, o aromă pătrunzătoare și gust astringent. După preparare culoarea devine mai roz iar pulpa se înmoaie și devine dulce.

Ce substanțe nutritive conține gutuia?

Fructul are cantități importante de vitamina C și moderate de provitamina A, complexul B, vitamina E, fosfor, fier , sodiu și potasiu.

În medicina alternativă gutuia este utilizată pentru afecțiunile tubului digestiv (diaree, hemoragie digestivă, ulcer) iar semințele acesteia sunt fierte, decoctul fiind folosit pentru pneumonii sau alte boli pulmonare. Datorită conținutului mare de fibre, gutuia previne constipația și hemoroizii, scade nivelul zaharurilor și colesterolului din sânge și contribuie la scăderea ponderală.

În anumite părți ale Orientului Mijlociu lichidul rezultat din înmuierea semințelor de gutuie este băut ca remediu pentru tuse sau răgușeală. Conținutul crescut în vitamina C face din gutuie un aliat pentru creșterea imunității în perioada rece, putând preveni infecțiile respiratorii și digestive, crește absorbția fierului și protejează împotriva radicalilor liberi.

Când pot introduce gutuia în alimentația copilului meu?

Gutuia poate fi introdusă în alimentația bebelușului de la 6 luni, în funcție de sezon (preferați întotdeauna fructe și legume locale, de sezon, în detrimentul celor importate). Majoritatea preferă coacerea sau aburirea pentru a “îmblanzi” gustul astringent. La un copil mai mare se poate da și crudă, dacă acesta o acceptă. Rugămintea noastră este de a consulta medicul pediatru înainte de a lua această hotărâre.

Totodată, ca la orice aliment nou introdus, este bine să respectați regula celor 4 zile pentru a putea observa eventualele reacții alergice.

Cum alegem gutuile?

Ideal ar fi să găsiți o sursă locală de la care să vă puteți aproviziona. Gutuile trebuie să fie tari și galbene, cu foarte puțin verde sau deloc, relativ mari și fără zgârieturi sau lovituri. Manevrați-le cu grijă; gutuile, deși tari, sunt fructe care se pot lovi ușor. Le puteți păstra la frigider, într-o pungă de plastic, aproximativ două luni.

Metoda bunicii, gutui puse la geam sau pe dulap, se poate dovedi la fel de bună și mai parfumată.

Cum se prepară?

Înainte de preparare gutuile se spală bine până când tot puful este îndepărtat. Se taie bucăți, se scot cotorul și semințele. Se poate tăia în patru și bucățile se pot pune la fiert la aburi pentru aproximativ 15-20 de minute sau se pot coace. După vârsta de 7 luni, peste gutui se poate presăra scorțișoară.

Surse (en):

http://www.ewg.org/foodnews/
http://en.wikipedia.org/wiki/Quince
http://www.fruitsandveggiesmatter.gov/month/quince.html
http://thebest-healthy-foods.com/quince-fruit/
http://www.ehow.com/how_5496477_select-eat-prepare-quince-fruit.htmlhttp://www.ehow.com/how_5496477_select-eat-prepare-quince-fruit.html

Surse (ro): 

http://www.pravaliata.ro/gutuia.htm
Sursă foto: http://flic.kr/p/pJADR

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it