Despre dovleac aș fi spus că e fruct, că doar îl folosim în prăjituri, e dulce și e și foarte bun!
O parte dintre sursele verificate îl cataloghează ca legumă, altele ca fruct. Eu am hotărât să-l categorisesc ca “legumă”, având în vedere faptul că se folosește pregătit termic în piureuri, supe și alte preparate mai complexe.
Dovleacul face parte din familia numeroasă Curcubitaceae care cuprinde multe soiuri de dovleac – cu nume, forme și culori diferite, de la alb, galben, portocaliu, până la verde.
În România am găsit și folosit pentru gătit doar două tipuri de dovleac – pe cel portocaliu, rotund, puțin turtit, popular în America pentru sărbătoarea de Halloween, și pe cel în formă de pară, portocaliu, bej sau galben.
Când pot introduce dovleacul în alimentația copilului meu?
Nefiind un aliment alergen, dovleacul poate fi oferit copilului la 6 luni, iar dacă medicul recomandă începerea diversificării la 4 luni, dovleacul poate fi introdus în alimentația bebelușului chiar de la 4 luni.
Ce nutrienţi conţine dovleacul?
După cum arată culoarea portocalie, dovleacul este bogat în beta-caroten. Prin digestie corpul uman transformă beta-carotenul în vitamina A.
100 de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din doza zilnica necesară de vitamina A.
Dacă un bebeluș devine fan dovleac sau alt fruct/legumă bogate în beta-caroten, și ajunge să și mănânce prea mult din ele, ne putem trezi la masă cu un copil cu nasul portocaliu. Nu vă alarmați! Va reveni la culoarea lui inițială, însă va trebui să echilibrați cantitatea de beta-caroten oferită copilului în așa fel încât surpriza să nu reapară.
Vitamina C, acidul folic, niacina și vitamina K sunt vitaminele pe care le găsim în dovleac.
Dovleacul conține minerale, ca sodiu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, dar și proteine și mici cantități de grăsime.
Cum aleg dovleacul pe care vreau să-l prepar?
Dacă vreau să folosesc dovleacul rotund, aleg unul cât mai mic, imatur. “Dovleacul de zahăr”, cum i se mai spune, oferă un gust aromat mâncării în care se adaugă și este excelent pentru supă.
Dacă aleg dovleacul în formă de pară, mă orientez către unul matur și greu, pentru că de regulă cei maturi sunt mai aromați, iar miezul este mai umed. Coaja trebuie să aibă cât mai puține pete, fără puncte verzi și să fie atât de tare încât unghia să nu o poată pătrunde, lucru care arată că dovleacul e matur.
Dovleacul se poate găti prin fierbere pe foc, la aburi, sau prin coacere la cuptor. Se poate consuma si crud, in salate.
Pe timpul iernii dovleacul poate fi depozitat pentru 3-4 luni în spații bine ventilate, la temperatură scăzută. Odată tăiat, trebuie consumat în maxim 2 zile, timp în care se poate păstra la frigider. Dacă nu se consumă integral în interval de 2 zile, dovleacul se poate păstra și în congelator.
Sursă (ro): http://www.sanatateatv.ro/articole/alimentatie/proprietatile-curative-ale-dovleacului/
Surse (en):
http://www.wholesomebabyfood.com/pumpkin-babyfood-recipes.htm
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/butternut-squash-baby-food.html
Sursă foto: http://www.squidoo.com/free-pumpkin-photos-and-images