Tort carusel raw vegan (de la 1an)

Print Friendly, PDF & Email

Un tort carusel raw vegan mi s-a părut cel mai potrivit desert pentru a marca primul an din viața copilului meu. Ei bine, acest prim an în rolul de părinte și, mai ales cu primul copi, nu a fost unul ușor. E greu pentru mamă, pentru relație, pentru bunici! Până îl vezi puțin pe picioarele lui, ai o mulțime de frici, de întrebări, de incertitudini despre… tot. Dar este cât se poate de minunat.

Chiar dacă pare un pic mai meticulos de făcut, acest tort carusel raw vegan merită tot efortul. Iar munca la final, va fi apreciată atât pentru gustul deosebit, cât și pentru aspectul său inedit.

Tort carusel raw vegan

IMG_8953 (2)

 

Ingrediente:

Pentru umplutură

 • 1,5 kg caju
 • o cană unt de cocos topit pe abur
 • o cană unt de cacao topit pe abur
 • o cană pudră de roșcove
 • 2 lingurițe esență de vanilie bio
 • câteva linguri de miere pentru îndulcit partea albă
 • gem de curmale – curmale înmuiate și blenduite bine – pentru îndulcit partea de cacao
 • fulgi de cocos bio – pentru că sunt mult mai gustoși decât cei care nu sunt bio 🙂
 • Pentru colorat fulgii de cocos: turmeric pudră, spirulină pudră, suc de sfeclă roșie, suc de varză roșie, suc de morcov
 • Pentru decorul de căluți, ciocolată bio cu roșcove – din unt de cacao nu mi-au ieșit; se rupeau când îi scoteam din formă pentru că este rigidă

Pentru blat

 • 100 g fulgi de cereale măcinați în râșnița de cafea
 • 100 g migdale înmuiate și blenduite cu foarte puțină apă
 • o jumătate de cană gem de curmale

Pentru crema de mango

 • o jumătate de mango bine copt (îl cumperi tare și îl ții lângă mere sau banane, într-o cutie sau pungă de carton, câteva zile până devine moale la atingere)
 • o lingură ulei de cocos
 • 2 linguri unt de cocos

Mod de preparare:

 1. Se pune la înmuiat caju-ul peste noapte, se blenduiește bine-bine – ai nevoie de un blender eficient de minim 1000 W, până ajunge la consistența de cremă. Se separă un sfert din care se va face partea albă și din restul de trei sferturi se va face partea de ciocolată. Se amestecă fiecare parte cu ingredientele care ii corespund.
 2. Se face blatul: se amestecă cerealele, migdalele, gemul de curmale și pudra de roșcove până ajunge la consistența de plastelină.
 3. Se pune o foaie de copt în tavă și se presează cu o lingură compoziția de blat uniform, apoi se dă la rece.
 4. Eu am vrut să fie exteriorul alb să iasă căluții în evidență. Astfel încât, după ce blatul a stat la congelator, am pus partea albă doar pe marginea formei, în câteva rânduri. Adică, am pus un rând, am băgat la congelator, încă un rând și tot așa până am terminat compoziția. asigurându-mă că s-a întărit suficient.
 5. Când am terminat de tapetat bine pereții cu partea albă, am adăugat înuntru partea de ciocolată și după ce a stat puțin la congelator cât să se întărească, am modelat cupola caruselului.
 6. Vopsirea fulgilor de cocos: Am amestecat pudrele și sucurile cu apă, dar nu toată cantitatea pentru că am vrut să obțin două culori din una, cum se vede în poză -verde deschis și închis de exemplu. Așa că am amestecat o parte de fulgi cu o combinație apă-culoare mai concentrată și o altă parte cu o combinație apă-culoare mai diluată. După ce i-am înmuiat bine în culori i-am pus la uscat pe calorifer, pe o folie de copt.
 7. După ce am modelat cupola caruselului, am pus cu ajutorul unei rigle fiecare triunghi colorat de cocos.
 8. Pentru căluți, am topit ciocolata, am pus-o în forme și când era cam jumătate întărită am pus câte o scobitoare în mijlocul fiecărei forme de care m-am ajutat la sfârșit. Astfel am reușit să înfig căluții de jur împrejur.

PONT: Pentru că îmbinarea dintre cupolă și partea albă mi se părea nefinisată, am blenduit o jumătate de mango bine copt cu o lingură de ulei de cocos, două linguri de unt de cocos și puțină miere. Am lăsat la frigider să se întărească puțin, apoi am pus într-un con cu vârf de modelare și au ieșit biluțele de mare efect din poză.

Foto: diversificare.ro

Author: Alexandra Aron

Share This Post On