Brioşe cu afine, făină integrală și maia (de la 1 an)

O reţetă foarte simplă de brioșe cu afine, în care puteţi folosi resturile de maia, dacă obişnuiţi să faceţi pâine cu maia sălbatică. Despre beneficiile pâinii cu maia, puteți citi aici.

Brioşe cu afine și făină integrală și maia

brioșe cu afine

Ingrediente:

Ustensile necesare:

  • forme pentru brioşe

Mod de preparare:

  1. Se amestecă maiaua cu făina integrală până când se omogenizează bine. Poți folosi o maia rămasă de la pâine, fără a fi hrănită.
  2. Vei obţine un aluat dens și ferm, care se aşază într-un bol cu un volum de 2-3 ori mai mare decât aluatul.
  3. Se acoperă aluatul cu o folie de plastic, având grijă să nu rămână zone expuse la aer. Aluatul se va dubla în volum pe o perioadă lungă de timp, aşa că suprafaţa să se poate usca, dacă nu este acoperită bine.
  4. Se lasă să stea la frigider pentru cel puţin 12 ore, dar nu mai mult de 48 de ore.
  5. Cu 2 ore înainte de a coace brioşele, se scoate aluatul de la rece şi se lasă la crescut la temperatura camerei.
  6. Când sunteţi gata de copt, se preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade şi, între timp, se pregăteşte aluatul.
  7. Aluatul dospit se omogenizează cu oul, uleiul, vanilia, scorţişoară și îndulcitorul.  Se poate folosi un robot de bucătărie însă eu am amestecat un tel.
  8. Va rezulta un aluat moale, în care am adăugat bicarbonatul, chiar înainte de a-l pune în forme.
  9. Se pune puţin aluat pe fundul formelor, apoi se presară câteva afine, apoi aluat, afine și se acoperă cu aluat. Procedăm așa, pentru a evita să spargem afinele.
  10. Se coc pentru 20 de minute la 200 de grade sau până trec testul scobitoarei.
  11. Se pot obţine 8-12 brioşe, în funcţie de mărimea formelor folosite.

Observaţie: Am folosit forme de silicon şi nu a fost necesară ungerea lor cu ulei/unt. Dacă ai forme care ar putea să se lipească întinde puţin ulei pe ele.

Foto: diversificare.ro

Author: Catalina

Sunt mama unui băieţel care îmi este atât critic culinar, cât şi ajutor în bucătărie. Susţin ideea responsabilităţii personale, iar, pentru mine, aceasta porneşte chiar de la respectul şi atenţia pentru propria sănătate și alimentație. Îmi place să mănânc, ador dulciurile şi mă bucur să descopăr mereu reţete pe cât de gustoase, pe atât sănătoase.

Share This Post On