tocană 1 an

Tocană

Masă

Prânz

Dietă

Vegane

Fel de mâncare

Fel principal

Ingredient principal

Legume

Timp de preparare

20

Timp de gătire

30

Dificultate

ușor

Porţii

4 porții

Pentru depozitare sau pentru consumul imediat, această tocană este foarte gustoasă și îmbină aromele tuturor legumelor pe care le folosiți.

Fie că vreţi o reţetă de conservă pentru iarnă sau vreţi să preparaţi ceva gustos cu legume, o tocană de legume este foarte potrivită.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Pentru început se pregătesc legumele. Se spală toate şi se curăţă. Apoi se taie ceapa solzişori. 
  2. Morcovul şi ţelina se dau pe răzătoarea mare şi se pun pe o farfurie.
  3. Ardeiul gras şi gogoşarii se taie cubuleţe şi se pun pe o farfurie. Conopida se desface bucheţele. 
  4. Roşiile se opăresc şi se curăţă de coajă apoi se mixează la blender sau se toacă.
  5. Într-o oală de inox se toarnă uleiul şi 1 pahar cu apă. Se adaugă ceapa tăiată, rădăcina de ţelină şi morcovul şi se ţine la foc pentru 5 minute fără capac.
  6. Se adaugă ardeiul şi gogoşarii tocaţi şi se acoperă apoi vasul cu un capac şi se lasă le foc mic să fiarbă.
  7. Se adaugă după alte 5 minute bucheţelele de conopidă şi roşiile tocate ori mixate. Se lasă în continuare pe foc.
  8. Separat se pune la fiert într-o oală, orezul. Se lasă să fiarbă timp de 10-20 de minute după care se adaugă peste legume împreună cu restul de apă din oală. Se condimentează cu sare, piper şi dafin.
  9. Se amestecă foarte bine pentru ca orezul să nu se prindă de oală.
  10. Apoi se toacă verdeaţa şi usturoiul şi se pun în oală peste legume.

Se poate consuma imediat sau se pune la borcan, pe iarnă.

Pentru a se păstra cu bine pe tot timpul iernii, tocana trebuie pusă în borcane sterilizate dinainte. Tocana se toarnă fierbinte în borcane. Toate borcanele trebuie umplute până sus la dop. Apoi se pregăteşte o tavă sau o oală în care trebuie aşezat un prosop. Se aşează borcanele unul lângă altul în acea tavă. Se pune pe foc tava cu borcanele pline cu tocană de legume. Se dă într-un clocot, apoi se dă deoparte. Se lasă tava aşa cum este până a doua zi când se vor scoate borcanele și se vor depozita.
Sursă foto: https://flic.kr/p/dy5B2c