unt Ghee 3 ani

Unt Ghee

de Oana M
Masă

Gustare

Fel de mâncare

Sosuri

Ingredient principal

Lactate

Timp de preparare

15

Timp de gătire

20

Dificultate

ușor

Porţii

5 porții

Acest unt Ghee se prepară extrem de ușor și poate înlocui cu succes uleiul în orice fel de preparat. Afla cum se poate obține dintr-un singur ingredient!

Ghee este un ingredient folosit în bucătăria indiana atât la mâncare, cât și în preparatele dulci. Spre exemplu, în India, orezul este pregătit și servit cu Ghee. Ghee este o grăsime pentru gătit care poate înlocui untul sau uleiul în orice rețetă și are o putere calorică mare, aproximativ 899 kcal %.

Ingrediente

  • 500 g unt, gras nesărat

Paşii necesari preparării

  1. Taie untul în cuburi mici pentru a se topi mai ușor. 
  2. Folosește o cratiță mai adâncă, încige-o bine și adaugă apoi bucățile de unt având grijă ca focul să fie mic spre mediu pentru ca topirea să se facă lent. Asta ar putea dura aproximativ 5-6 minute.
  3. Odată topit untul, va începe să se formeze spuma. Acesta va fi momentul în care trebuie să dăm focul mic pentru a nu se arde. 
  4. Și eliminăm spuma lăsând în continuare pe foc. Vom face același lucru până când untul topit va deveni un lichid limpede de culoare aurie și nu va mai face spuma deloc.
  5. Ghee va fi gata în momentul în care simțim un miros aromat extrem de placut (mirosul aduce a nuci sau prăjituri bune făcute în casă). 
  6. Stingem focul și lăsăm să se răcoreasca 10 minute. Apoi, îl strecurăm în borcanul în care îl vom depozita.
  7. Pe fundul cratiței vei vedea câteva resturi solidificate, maronii. Dacă urmezi principiile Ayurvedice, le poți folosi amestecându-le cu câteva linguri de făină de orez și zahăr. Mix-ul rezultat se adaugă în compoziția prăjiturilor sau a mâncărurilor. Aroma va fi excelentă, iar beneficiile cu atât mai mari. Important de știut este faptul că aceste resturi pot fi folosite doar dacă procesul de obținere a untului Ghee a fost corect. Altfel, orice miros sau gust de ars sau rânced vor altera preparatele și pot deveni toxice pentru organism.

Untul Ghee poate fi păstrat la rece până la două saptamani. Ca orice alt tip de unt, la rece se solidifică, iar la cald se topește.

De asemenea, poți adăuga orice alt condiment sau mirodenie care ii va potența aroma, în funcție de ceea ce îți dorești să iasă.

Sursă foto: https://flic.kr/p/9YjefC