pâine de secară  1 an

Pâine de secară

de Andreea
Ocazie

Onomastică

Fel de mâncare

Pâine

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

30

Timp de gătire

40

Dificultate

ușor

Porţii

5 porții

Această pâine de secară are o aromă deosebită, iar semințele de chimen îi completează gustul. Oferiți-i și copilului vostru o pâine de casă făcută cu dragoste, din ingrediente sănătoase!

Această pâine de secară are o aromă deosebită, iar semințele de chimen îi completează gustul. Oferiți-i și copilului vostru o pâine de casă făcută cu dragoste, din ingrediente sănătoase!

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Se amestecă făina de secară, sarea și semințele de chimen într-un bol încăpător. 
  2. Separat dizolvăm drojdia în câteva linguri de apă călduță luată din cantitatea totală de apă. Lăsăm deoparte câteva minute.
  3. Facem o gropiță în mijlocul amestecului de făină. Turnăm drojdia, melasa și începem să amestecăm cu o lingură de lemn, încorporând puțin câte puțin și restul de apă, până obținem un aluat legat.
  4. Înfăinăm suprafața de lucru. Frământăm cu mâinile, adăugând puțin câte puțin făină albă, până obținem un aluat moale, nelipicios. 
  5. Dacă mai e nevoie, cantitatea de făină albă se poate mări până la 150 g, dar nu vrem un aluat foarte tare.
  6. Ungem un alt bol cu puțin ulei în care vom lăsa aluatul la crescut cam 2 ore, acoperit, sau până își dublează volumul.  
  7. Înfăinăm din nou suprafața de lucru și îi dăm aluatului o formă de minge, manipulându-l cu grijă pentru a nu scoate tot aerul acumulat în interior. 
  8. Încercați să “închideți” mingea prin mișcări de sus în jos pe suprafața de lucru, prin care trageți aluatul spre voi. 
  9. Se va forma un tiv pe care îl închideți bine lipind aluatul. Dacă aveți un coș special în care crește pâinea, numit banetton, înfăinați-l și puneți mingea cu tivul în sus. 
  10. Dacă nu dețineți un asemenea coș, puteți folosi un bol obișnuit pe care îl acoperiți cu un prosop înfăinat bine ca aluatul să nu se prindă de material în timp ce crește. Lăsați-l să crească din nou, cam 1/2 oră.
  11. Încălziți cuptorul la 230 grade celsius (cam 20 minute). Pregătiți tava în care veți coace pâinea, acoperind-o cu hârtie de copt. Cu grijă, așezați pâinea întorcând-o cu fața în sus. Puteți face această mișcare așezând tava pe bolul în care a stat pâinea la crescut, apoi printr-o singură mișcare le întoarceți simultan la 180 grade.
  12. Coaceți pâinea 20 minute la 230 de grade, apoi micșorați temperatura la 200 grade. Mai coaceți 15-20 minute.
  13. Pâinea de secară se închide la culoare destul de mult. Bateți-o pe fund pentru a vedea dacă e coaptă. Dacă sună a gol înseamnă că e gata. 
  14. Dacă nu, o mai puteți lăsa încă 5 minute și faceți testul sunetului din nou. Dacă dă semne că se arde la suprafață dar aveți dubii că e coaptă în interior, atunci stingeți focul și mai lăsați-o în cuptorul cu ușa deschisă încă 5 minute.

O puteți tăia după ce a stat la răcit o oră.

Sursă foto: Diversificare.ro