grisine simple 1 an

Grisine simple

de Andreea
Masă

Gustare

Ocazie

Onomastică

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

30

Timp de gătire

20

Dificultate

ușor

Porţii

5 porții

Cu doar câteva ingrediente puteți să faceți niște grisine foarte bune. Vor fi crocante și bune. Pot fi o gustare pentru aniversări – grisine simple.

Cu doar câteva ingrediente puteți să faceți niște grisine foarte bune. Vor fi crocante și bune. Pot fi o gustare pentru aniversări – grisine simple.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Începem prin a amesteca puțină apă din cantitatea totală cu drojdia și malțul sau zahărul. Se lasă cam 5 minute deoparte. Un strat de spumă se va forma deasupra.
  2. În restul de apă se amestecă sarea, apoi adăugăm și uleiul.
  3. Lichidele se amestecă cu făina de grâu și chimenul (opțional). Amestecăm cu mâna sau cu o paletă de lemn, până se formează coca. Cel mai probabil coca va fi încă destul de lipicioasă.
  4. Presărați 1 mână sau 2 de făină pe o suprafață curată și frământați aluatul cam 5-7 minute, până obțineți un aluat elastic, nelipicios, neted. 
  5. Dacă mai e nevoie, puteți să mai adăugați făină pe masa de lucru până obțineti consistența dorită. De exemplu, eu am mai adăugat cam 3 mâini de făină în plus față de cantitatea dată. Dar depinde foarte mult de tipul făinii.
  6. Se dă aluatului o formă de franzelă, se așează pe o foaie de copt tapetată cu făina de orez (pentru a nu se lipi aluatul). 
  7. Se unge cu ulei pentru a nu se usca. Acoperiți aluatul cu o pungă de plastic.
  8. Se lasă la crescut cam 1 1/2, 2 ore, în funcție de temperatura camerei, până își dublează volumul.
  9. Cuptorul se încălzește la 185 de grade Celsius (un foc mediu spre mare).
  10. Aluatul se taie pe lățime în bucăți groase cam de 1,5 cm. Se trag de ambele capete pentru a se lungi. Se așează în tava tapetată cu hârtie de copt.
  11. Se coc aproximativ 20 de minute.

Dacă vreți să presărați pe grisine mac sau susan, amestecați un albuș de ou cu puțină apă și ungeți grisinele cu acel amestec înainte de a presăra susan sau mac. Astfel nu vor cădea toate semințele când scoateți grisinele din cuptor.

Sursă foto: Diversificare.ro