sosuri Pesto 1 an

Sosuri Pesto

de Andreea
Masă

Gustare

Fel de mâncare

Sosuri

Ingredient principal

Legume

Timp de preparare

30

Timp de gătire

30

Dificultate

ușor

Porţii

4 porții

Sosul pesto poate transforma cele mai simple paste într-o mâncare minunată. Vă propun o rețetă clasică cu busuioc, și o alta cu minunate roșii uscate la soare.

O variantă clasică, alla genovese și una în care roșiile uscate dețin rolul principal. Amândouă delicioase – sosuri Pesto. Care e preferata micuțului vostru?

Ingrediente

  • Pesto cu busuioc: o mână plină de frunze proaspete de busuioc
  • 1 lingură cu vârf de peccorino ( brânză, de oaie) sau parmezan
  • 10 g semințe pin
  • un cățel usturoi
  • 4-6 linguri ulei de măsline
  • un praf sare
  • un praf piper
  • Pesto din roșii uscate la soare: 10 roșii, uscate, în ulei sau simple, 6-8 frunze de busuioc (mari)
  • 2 linguri migdale, migdale curățate
  • 1 lingură plină cu parmezan, ulei de măsline, piper sau piper cayenne

Paşii necesari preparării

  1. Mod de preparare pesto cu busuioc:  Semințele de pin se prăjesc uscat pentru 3-5 minute amestecând continuu să nu se ardă. Cățelul de usturoi se zdrobește cu lama cuțitului.
  2. Într-un mojar de ceramică se pisează frunzele de busuioc, apoi semințele de pin și usturoiul. 
  3. Se încorporează brânza rasă și se amestecă bine până rezultă o pastă. Apoi adăugăm uleiul și amestecăm. Gustăm și punem câtă sare și piper considerăm necesar.
  4.  Mod de preparare pesto din roșii uscate la soare: În funcție de roșiile pe care le folosiți, trebuie sau nu lăsate la înmuiat în apă călduță. Eu am folosit roșii în ulei care erau destul de moi, așa că nu a mai fost nevoie să le pun la înmuiat.
  5. Migdalele se prăjesc uscat câteva minute.
  6. În mojar se mărunțesc busuiocul și migdalele, apoi se încorporează și brânza rasă.
  7. Roșiile se dau prin blender.
  8. Cantitatea de roșii folosită cere mai mult ulei decât rețeta precedentă, așa că adăugați ulei în funcție de consistența dorită. Acesta poate fi cel din borcanul cu roșii sau ulei de măsline.
  9. Roșiile sunt destul de sărate, așa că nu mai e nevoie de sare. Gustați și piperați.

Pentru cei alergici la nuci, puteți omite semințele de pin și/sau migdalele. Am mâncat și pesto făcut fără ele, de un bucătar cu aceeași probemă, și era atât de bun, că nici nu am sesizat diferența.