7 lucruri intresante despre turmeric

Turmericul (curcuma sau şofranul indian) este un condiment care cunoaşte nenumărate întrebuinţări, nu doar în bucătărie, ci şi în medicina ayurvedica sau în cosmetică. Rudă apropiată cu ghimbirul, tumericul are o aromă picantă, uşor amăruie și este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Iată şi câteva lucruri pe care probabil nu le ştiaţi despre turmeric!

7 lucruri intresante despre turmeric

Acţiune antiinflamatoare

Uleiurile volatile din turmeric şi-au demonstrat proprietăţile atiinflamatoare în testele de laborator, însă o mai puternică acţiune antiinflamatoare se datorează pigmentului galben din turmeric, numit curcumin, de la care i se trage şi numele de curcuma. Mai multe studii au arătat că efectele curcuminului sunt comparabile cu puternice medicamente antiinflamatoare, fără toxicitatea asociată medicamentelor clasice.

Cel mai mare producător

Principalii producători de turmeric sunt India, Indonesia și China, India fiind cel mai mare dintre ei cu 90% din producția mondială. Recent, condimentul a ajuns să fie utilizat și în Europa, iar popularitatea sa este în creştere, mai ales datorită proprietăţilor sale medicinale.

Vopsea textilă

Pe lângă utilizarea sa în preparate cosmetice, turmericul este folosit şi în prepararea unor tipuri de vopsea pentru păr, dar şi pentru a vopsi în mod natural materiale textile. Aşa că aveţi grijă când îl folosiţi, exista mari şanse să păteze hainele.

Înălbitor natural pentru dinţi

Colorează părul şi pielea, pătează materialele textile, dar albeşte dintii? Pare incredibil, dar este adevărat. Este un ingredient eficient în pastele de dinţi naturale cu efect de albire. In plus, aduce beneficii şi gingiilor sensibile, datorită proprietăţilor antiinflamatoare.

Simbolul frumuseţii

În India, în ziua nunţii, mirilor li se aplică o pastă cu turmeric pe piele, în special pe mâini şi picioare. Aceast ritual se păstrează pentru a îmbunătăţi aspectul pielii mirilor.

Vopsea naturală pentru ouăle de Paşte

Turmericul este o bună opţiune pentru a vopsi ouăle de Paşte în mod natural. Într-un litru de apă se pun 2-3 linguri de turmeric și se fierbe amestecul cu puțin oţet. Se fierb ouăle în acest amestec pentru 8-10 minute şi se lasă să stea în lichid încă 10-20 de minute. Nu mai rămâne decât să le ştergeţi şi să le daţi luciu cu puţin ulei.

Acţiune anti-cancerigenă

Potenţialele proprietăţi curative ale turmericului au fost intens cercetate în ultimii ani. Studii recente au arătat că turmericul poate fi eficient în prevenția cancerului, a bolii Alzheimer și a bolilor de ficat.

Surse: 

http://foodfacts.mercola.com/turmeric.html

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=78

http://www.turmeric.co.in/turmeric_facts.htm

http://www.healthy-holistic-living.com/turmeric-for-gum-disease.html?t=DM

Sursa foto:

https://flic.kr/p/6K7FTZ