6 lucruri interesante despre caju

Originare din Brazilia, „nucile” caju au o mulţime de utilizări în bucătărie, mai ales în dieta vegetariană și în preparatele tradiţionale asiatice. Deşi din punct de vedere botanic caju nu este o nucă, exista asemănări în ce priveşte compoziţia, aspectul, gustul, precum şi modul în care este consumat. Dacă ar fi o nucă s-ar clasa pe locul trei din punct de vedere al consumului la nivel mondial. Să vedem care sunt cele mai interesante lucruri pe care l-am aflat despre caju.

6 lucruri interesante despre caju

Trăiește mai bine de trei decenii

Caju este un copac veşnic verde care poate ajunge de la 14 metri în înălţime și poate supravieţui pentru mai mult de 30 de ani.

Flori și reproducere

Copacul de caju produce flori aranjate în inflorescenţe sub formă de ciorchine, numite panicule. Florile sale sunt atât de gen masculin, cât şi de gen feminin, dar și mixte, și sunt iniţial de culoare verde, devenind mai apoi roşii.

„Nuci” sau fructe?

„Nucile” caju sunt de fapt adevăratele fructe ale copacului și cresc în continuarea fructului fals numit mărul de caju. Mărul caju este și el comestibil, este zemos și poate fi consumat crud.

Tratament împotriva mușcăturilor de șarpe

„Nucile” caju sunt protejate de o coajă tare și au o formă ajungită și arcuită, asemănătoare unei boabe de fasole. Cojile sunt îndepărtate întotdeauna înainte de a fi comercializate, deoarece conţin un compus numit acid anacardic care produce iritaţii ale pielii. Extras din cojile de caju, acidul este folosit în industria chimică pentru producţia de insecticide și vopseluri. Cojile pot fi folosite și ca tratament pentru muşcăturile de şarpe.

Cel mai mare producător

Cei mai mari producător din lume sunt India, Brazilia, Mozambic, Tanzania și Nigeria, ultima fiind cea care produce cel mai mult, peste 1.9 tone de caju.

Sursă de grăsimi „bune”

Caju este o bună sursă de vitamine din complexul B și minerale ca magneziu, zinc, mangan, fostor și cupru, precum și acizi graşi mononesaturati. În mod surprinzător, caju nu conţine colesterol și are un raport foarte bun de grăsimi „bune” (aproximativ 82% din totalul de grăsimi) raportat la cele saturate.

Surse:

http://foodfacts.mercola.com/cashews.html

http://www.diabetes.co.uk/news/2010/jul/cashew-seeds-can-help-fight-against-diabetes-94654599.html

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=98

http://www.softschools.com/facts/plants/cashew_tree_facts/945/

Sursa foto:

https://flic.kr/p/6Wrmng