6 lucruri interesante despre usturoi

Originar din Asia centrală, usturoiul se cultivă de mai bine de 6000 de ani și este un ingredient de bază în multe culturi, printre care şi a noastră, nu doar datorită aromei sale plăcute, dar şi pentru proprietăţile medicinale. Dacă beneficiile sale sunt binecunoscute, există unele lucruri pe care probabil nu le ştiai despre el.

Iată câteva lucruri pe care probabil nu le știați despre usturoi:

Remediu universal

Usturoiul face parte din familie Allium, la fel ca ceapa şi este crescut atât pentru proprietăţile sale culinare, cât şi pentru beneficiile aduse sănătăţii. Alicina, un compus sulfuros care se găseşte din abundenţă în usturoi, dar şi în suratele sale ceapă, prazul etc., este responsabilă pentru mare parte din proprietățile medicinale. Bogat în substanţe nutritive, usturoiul întărește sistemul imunitar şi reduce puternic simptomele asociate cu răceala, reduce tensiunea arterială, îmbunătăţeşte nivelul colesterolului, are propretăți antioxidante asociate cu prevenţia bolii Alzheimer şi a demenţei, îmbunătăţeşte performanța atletică, contribuie la detoxifierea organismului și întăreşte oasele.

Usturoi sau antibiotic?

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial usturoiul era folosit ca tratament pentru soldaţi și supranumit „penicilina rusească”.

Lipici

Usturoiul pisat poate fi folosit în diverse proiecte uşoare pe post de adeziv. Singurul dezavantaj este mirosul puternic şi persistent, dar care vine şi cu avantaje. Mirosul de usturoi îndepărtează ţânţarii, motiv pentru care a fost asociat şi cu diverse metode de protecţie împotriva… vampirilor.

Gust

Căţeii de usturoi gătiţi întregi au un gust delicat, dar atunci când este tocat sau zdrobit înainte de a fi gătit, compușii sulfuroşi din el sunt eliberaţi şi dezvolta o aromă puternică, înţepătoare.

Istorie antică

Se crede că faraonii ar fi hrănit constructorii de piramide cu usturoi pentru a le creşte forţa și rezistența.

Truc petru indepărtarea mirosului

Mirosul de usturoi poate fi îndepărtat dacă se freacă pielea de un obiect din inox sub jet de apă rece. Veți fi uimiți de rezultat.

Surse:

http://authoritynutrition.com/11-proven-health-benefits-of-garlic/

http://ciaoflorentina.com/7-cool-facts-about-garlic/

http://www.this-is-france.com/25-fun-facts-about-garlic/