8 lucruri interesante despre smochine

Delicioasele smochine sunt printre primele fructe  cultivate de om, fiind dovezi care le plasează în anii 9400-9200 i. C.  Bogate în fitonutrienti, antioxidanţi, vitamine şi minerale, reprezintă un remediu natural pentru diferite afecţiuni, de la probleme de digestie până la insomnie. Astăzi, aflați câteva dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am descoperit despre smochine.

Iată câteva dintre cele mai interesante lucruri despre smochine:

1. Fruct sau floare?

Fructul smochinului este, de fapt, o floare care înfloreşte în interiorul smochinei și poartă numele de infructescenţă. Asftel, floarea smochinului nu este vizibilă de la exterior, ci se dezvoltă în miezul smochinei, unde se află şi seminţele acesteia.

2. Sursa de calciu

Cantitatea de calciu din smochine este comparabilă cu cea din lapte. O cană de smochine uscate conţine la fel de mult calciu cât o jumătate de cană de lapte degresat.

3. Potasiu mai mult decât banană

Şase smochine conţin 891 mg de potasiu, mai exact aproximativ 20% din nevoia zilnică şi de două ori mai mult decât o banană mare.

4. Polenizare preferenţială

Deşi există o varietate de smochini care fac fructe fără polenizare, de polenizarea celelalte două tipuri se ocupă viespea Blastophaga, care se strecoară în floare printr-un pasaj foarte îngust. Aceasta viespe are o istorie îndelungată, care ajunge până acum 34 de milioane de ani. Pare uimitor, însă o fosilă a acestei viespi a fost descoperită pe o insulă din sudul Angliei, Insula lui Wight, unde au fost găsite dovezi ale existenței unor specii de dinozauri din Cretacic si Jurassic.

5. Copac longeviv

Smochinii cultivaţi pot atinge cu uşurinţă vârsta de 35 de ani.

6. Substitut pentru ulei

Se pare ca smochinele pot înlocui cu succes grăsimea din preparatele la cuptor, aşadar pasta de smochine se poate folosi fără probleme în loc de ulei sau unt. Cantitatea necesareă de smochine este de jumătate din cea de ulei sau unt.

7. Îndulcitor natural

Cel mai dulce fruct, smochina conţine 55% zahăr, în formă naturală, ceea ce o face un excelent îndulcitor, ideal pentru a înlocui zahărul din preparatele dulci.

8. Simbolul fertilităţii

Smochiul este cunsocut ca simbol al abundenţei şi al fertilităţii.

Surse:

http://www.telegraph.co.uk/men/the-filter/qi/9459815/QI-Some-quite-interesting-facts-about-figs.html

http://www.softschools.com/facts/plants/fig_facts/541/

http://www.huffingtonpost.com/self/fun-facts-about-figs_b_5652557.html