7 lucruri interesante despre roşii

Nu doar gustul, versatilitatea şi calitatea nutritivă a roşiilor fac din ele un aliment uimitor. Spre exemplu știați că roşiile au fost folosite pentru prima dată în bucătoria europeană, abia în secolul al 16-lea? Până atunci erau considerate a fi otrăvitoare, însă doar rădăcinile și frunzele plantei din care rodește roșia sunt, într-adevăr, otrăvitoare.

Iată 7 lucruri interesante despre roşii:

1. Fructe

Din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe, însă dat fiind gustul lor şi faptul că nu sunt servite sub formă de desert, le folosim în bucătărie ca legume. Sunt originare din zona Anzilor, în zona în care acum se află Peru, şi au fot flosite ca aliment, pentru prima oară, de către azteci.

2. Roşii tropicale pentru Europa

Cea mai mare producţie de roșii din Europa este în Insulele Canare, de unde sunt exportate 200 000 de tone de roşii către pentru Nordul Europei. De cea mai mare parte din export beneficiază Belgia, care se ocupă și de distribuția către vecini. La nivel mondial, China conduce detaşat, urmată de India şi Statele Unite.

3. Sute de soiuri

Există peste 7500 de soiuri şi se cultivă în scop comercial mai mult de 300 de soiuri de tomate, de la roșii de dimensiuni foarte mici până la roșii care pot cântări până la 900 de grame fiecare.

 4. Roşii, dar nu roşii

De regulă culoarea tomatelor este roşie, însă aceasta poate varia de la verde, galben, portocaliu, roz, până la negru, alb sau mov.

 5. Gătite sau proaspete?

Roşiile sunt importante surse de licopen, un antioxidant cu efecte benefice pentru sănătatea inimii şi  în prevenţia şi tratarea cancerului. Tomatele gătite sunt chiar mai sănătoase, deoarece creşte cantitatea de licopen care poate fi asimilată de corp, împreună cu activitatea antioxidantă per ansamblu (conform unui studiu publicat în Journal of  Agriculture and Food Chemistry)

6. Tomata, cuvânt internaţional

Multe dintre denumirile roşiei din alte ţări sunt similare: engleză- tomato, franceză – tomate, olandeză – tomaat, germană –  tomate, daneză – tomat, spaniolă –  tomate.  Denumirea tomatei îşi are originea în limba Nahuatl, vorbită de azteci, tomatl, care însemna fructul umflat.

7. Beneficii multiple

Se cunoaşte faptul că roşia este un  puternic combatant pentru cancer în general, însă aceasta oferă o sursă de protecţie în mod deosebit pentru colon şi pancreas.  De asemenea, fiind o sursă importantă de fibre, ajuta la reglarea nivelurilor se zahăr şi colesterol din sânge.

Tomatele sunt nişte legume/fructe extrem de versatile şi pot fi folosite cu uşurinţă în supe, salate, tocănite, sosuri dar şi băuturi răcoritoare pentru copii (suc de roşii).

Surse:
http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Cooking-tomatoes-boosts-health-benefits
http://www.tomatodirt.com/tomato-facts.html
http://www.sciencekids.co.nz/sciencefacts/food/tomatoes.html
http://www.etymonline.com/index.php?term=tomato
http://sheerbalance.com/tomatoes-8-fun-and-interesting-facts/

Sursa foto:
https://flic.kr/p/6PnSoS