6 lucruri interesante despre pepene

Pepenele este fruct popular în sezonul cald, despre care s-ar crede că nu există detalii care ne mai pot fascina, mai mult decât faptul că este un aliment delicios şi sănătos, atâta timp cât este consumat cu moderaţie.

Iată 6 lucruri interesante despre pepene:

Fruct sau legumă?

Pepenele este și fruct şi legumă. Face parte din familia curcubitaceelor alături de castravete şi dovleac, din acest motiv fiind considerat o legumă, însă atât gustul dulce, dar mai ales faptul că este o plantă care produce seminţe îl plasează în categoria fructelor.

Mai mult licopen decât roşia

Licopenul este un antioxidant puternic, care conferă plantelor culoarea roşie sau roz. Roşia este probabil cea mi cunoscută sursa de licopen, însă pepenele îl conţine într-o cantitate chiar mai mare.

90% apă

Mai mult de 90% din conținutul pepenelui este apă. Consumul de pepene poate preveni deshidratarea, deşi este indicat că apa să rămână principala sursă de hidratare, mai ales pentru că mai mult de 5% din pepene este reprezentat de zahăr.

Tratament pentru dureri musculare

Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a arătat că durerile musculare pot fi reduse prin consumul de pepene înainte de activitatea fizică. Dintre atleţii  participanţi la studiu, cei care au consumat 500 de mililitri de suc de pepene  au resimţit dureri mai uşoare şi au avut un ritm cardiac mai scăzut de-a lungul zilei. Substanţa numită citrulină este responsabilă pentru reducerea tensiunii sanguine şi se regăseşte în pepenele roșu.

Coaja, bogată în substanţe nutritive

De regulă ne bucurăm de dulceaţa pepenelui mâncînd miezul, iar coajă şi seminţele sunt aruncate. Să recunoaştem, coaja nu este gustoasă deloc, aşadar cum să ne bucurăm de citrulina care se găseşte în principal în coaja fructului? Citrulina este un amino acid cu puternice efecte benefice pentru sănătate, care este transformată în arginina în rinichi şi despre care s-a descoperit că ar avea efecte terapeutice pentru mai mult de 100 de boli, pe lângă faptul că stimulează sistemul imunitar. Aşadar, pentru a ne bucura de toate acestea, coaja pepenelui se poate tăia în bucăţi şi se amestecă într-un blender cu alte fructe pentru a obține un smoothie răcoros şi hrănitor.

Și seminţele se mănâncă?

Chiar şi seminţele pepenelui sunt bogate în substanţe nutritive precum: fier, zinc, complexul vitamina B, proteine, fibre şi acizi graşi. Nu vă bucuraţi prea devreme, totuşi. Asta nu înseamnă că putem mânca pepenele întreg de acum. La fel ca seminţele dovealacului, acestea trebuie decojite şi se mănâncă doar miezul.

Surse:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/21/watermelon-nutrition.aspx http://www.livestrong.com/article/24243-health-benefits-watermelon-seeds/
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/08/12/new-study-shows-larginine-improves-blood-pressure-and-cardiovascular-risk-factors.asp
http://news.health.com/2014/07/01/5-things-you-didnt-know-about-watermelon/
http://www.gardeningchannel.com/20-fun-facts-about-watermelon/
Sursa foto:
https://flic.kr/p/8ar4ZF