Alimente care reduc colesterolul

Cu toții știm ce este colesterolul. Dar suntem siguri că ne este clar ce este LDL-ul sau colesterolul rău? Ei bine, dacă nivelul de colesterol din sânge este mai mare decât necesarul organismului, acesta nu este folosit de celule, circulă liber și, astfel, ajunge să se atașeze de pereții vaselor de sânge îngreunând circulația sângelui. Aceste blocaje pot duce la afecțiuni grave ale sistemului cardiovascular (infarctul miocardic).

Alimente care reduc colesterolul

Printr-o alimentație sănătoasă, însă, putem găsi salvarea atât spre vindecare, dar mai ales pentru prevenirea a tot felul de afecțiuni. Am adunat mai jos câteva dintre alimentele care reușesc să scadă colesterolul!

Ovăzul

Una dintre componentele găsite în fulgii de ovăz – beta-glucanul – este o fibră solubilă despre care se consideră că are efecte benefice asupra nivelului de colesterol din sânge. Fibrele solubile se descompun pe măsură ce trec prin tubul digestiv, formând o substanță gelatinoasă care atrage câteva substanțe care provin din colesterol. Nivelul colesterolului rău este redus fără a fi afectat în vreun fel colesterolul “bun”. De asemenea, fibrele alimentare din ovăz sunt sățioase și previn mâncatul excesiv din timpul zilei, care poate duce la creștere în greutate și oboseală. Fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă, previn infecțiile cu diverse bacterii și constipația. Adăugând fulgi de ovăz la micul-dejun, cel puțin de două ori pe săptămână, se poate reduce LDL-ul, în aproximativ 2 luni, cu până 5,3%.

Somonul și peștele gras

Grăsimile sănătoase Omega-3 și Omega-6 pe care le regăsim în tipurile de pește gras – somon, ton, macrou, sardine, hering sunt extrem de benefice atât pentru bolile de inimă, pentru dezvoltarea gândirii, dar și pentru reducerea colesterolului rău.

Nucile

Pentru reducerea nivelului de colesterol din organism se recomandă ronțăielile sănătoase. Printre acestea – nucile delicioase și bogate în substanțe nutritive. Dar și migdalele, pentru diversificare. Conținutul ridicat de Omega-3 ajută la scăderea colesterolului rău – LDL. Atenție, însă, au și multe calorii așa că, aveți grijă la porții și folosiți-le la mesele din prima parte a zilei!

Fasolea

Fasolea este apreciată pentru calitățile nutriționale pe care le are, mai ales că previne bolile de inimă, reduce colesterolul și stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Studiile arată că o jumătate de ceașcă de fasole adăugată în supă reduce colesterolul total, inclusiv LDL-ul, cu până la 8%. O singură cană de fasole neagră asigură mai mult de jumătate din necesarul zilnic de fibre și o treime din cel de proteine, echivalând cu 60 de grame de carne de pui sau somon.

Usturoiul

Fiind un bun antiinflamator, usturoiul ne protejează inima, reducând nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Totodată, este un bun combatant în lupta cu stresul oxidativ și ateroscleroza. Ne protejează de infecții și paraziți și ne întărește sistemul imunitar. Recomandarea noastră este de a consuma 2-4 căței de usturoi pe zi.

Uleiul de măsline

Acest ingredient este indispensabil, mai ales dacă ne dorim să reducem colesterolul printr-o alimentație sănătoasă. Conține acizi grași monosaturați, care reduc LDL-ul. Este recomandată folosirea uleiul de măsline extravirgin în salate, marinate și peste legumele la grătar.

Avocado

Avocado, sau para aligator, este o sursă excelentă de potasiu, conținând cu 60% mai mult acest mineral decât bananele. Potasiul are un rol important în reglarea presiunii sangvine și, ulterior, în prevenirea bolilor de inimă și a hipertensiunii. Avocado mai are o “ciudățenie”; conține multe grăsimi. Sunt grăsimi monosaturate, benefice organismului și care reglează nivelul colesterolului din sânge.

Surse:

http://www.prevention.com/health/health-concerns/how-lower-cholesterol-naturally
http://www.besthealthmag.ca/best-you/cholesterol/9-fruits-and-vegetables-that-help-prevent-cholesterol#OTdsFPsUBHzg28uA.97
http://www.health.com/health/gallery/0,,20307281,00.html

Sursă foto: https://flic.kr/p/bq5hzS