Masa sănătoasă cu pozitivism se menține!

Fie că răsfoiesc o revistă, fie că deschid televizorul sau trec pe lângă bannere pe stradă, copiii, de la cele mai fragede vârste, sunt bombardați cu mesaje care nasc o teamă în a se apropia de mâncare. Se pune accent foarte mult pe vinovația de a mânca și chiar teama de a nu prinde proporții.

Pe când, ar trebui să existe o atitudine și o apropiere pozitivă. Alimentele, corect combinate, pot fi vindecătoare pentru organism atunci când mesajul pe care acesta îl transmite este, de fapt, un semnal de alarmă. Orice modificare pe interior, atrage după sine o anumită durere, semn că ceva nu este în regulă cu noi.

Iată câteva modalități de a-ți apropia copilul de o alimentație corectă pentru o dezvoltare armonioasă care pornește încă din copilarie și va deveni fundamentală pentru viitorul adult:

Concentrează-te pe calitate, nu pe cantitate

Când merg la cumpărături, recunosc, verific mereu eticheta. În primul rând data de ambalare vs expirare, dar și ingredientele pe care un anumit produs le conține. Ce trebuie reținut, este faptul că ar fi indicat să ne ferim de E-uri și să alegem acele produse calitativ mai bune. Nu întotdeauna cantitatea și prețul scăzut sunt o alegere potrivită pentru sănaătatea noastră și a familiei.

De asemenea, nu trebuie să ne fie teamă de calorii pentru că și acestea sunt diferite. Dacă despre uleiul de cocos se spune că ajută la arderea grăsimilor, ei bine, dacă avem nevoie de o scădere în greutate (atât pentru noi, cât și pentru un copil), trebuie ținut cont că doar câteva picături din acest tip de ulei au mai multe calorii decât o felie de pâine.

Lasă nemulțumirile pentru adulți

Copiii, în general, pot schimba sensul cuvintelor și pot reține doar conotații negative. Toate informațiile adunate, se sedimentează atât de bine încât se trezesc în adolescență că au anumite reguli sau principii (greșite) legate de alimentație și nu numai.

De aceea, orice grijă sau nemulțumire pe care o ai legat de felul în care arăți sau de faptul că ești la regim nu trebuie manifestată în fața copilului. Păstrează-le pe toate pentru adulții cu care intri în contact.

Copilul trebuie să știe regulile de etică înainte, în timpul și după masă, cât de multe beneficii au alimentele sănătoase, lactatele, legumele, fructele și cât de important este să respectăm orele de masă și un stil de viață sănătos.

Alimentație vs sport

Dacă noi, adulții, suntem la cură sau ținem o anumită dietă pentru scăderea în greutate, în fața copilului trebuie evitate comparațiile de genul: “azi nu mănânc pâine pentru că nu ajung la sală”. În cazul în care nu ținem cont de astfel de afirmații nu facem altceva decât să întărim în mintea copilului care nu face încă deosebirea dintre bine și rau, că și el, la rândul lui, dacă va consuma făinoase (spre exemplu) va prinde proporții.

Bineînțeles, că este de încurajată o alimentație echilibrată și adaptată nevoilor celor mai mici membri ai familiei. Dar asta nu înseamnă că anumite produse trebuie excluse definitiv, decât dacă există o recomandare din partea medicului specialist.

Ideea de a face sport poate fi indusă acestuia prin încurajarea de a dansa, de a face activități specifice vârstei. Cu alte cuvinte, dacă am un copil gras nu-i voi spune că l-am înscris la înot pentru că este gras. Totul ține de cuvintele pe care le folosim.

Luați masa în familie

Indiferent de programul încărcat al membrilor familiei și oricât de alert ar fi ritmul de viață la care cu toții trebuie să facem față, cel puțin o masă pe zi trebuie să o avem împreuna cu cel mic. Acest aspect este extrem de important pentru viața de familie, dar și pentru educația pe care o oferim copiiilor.

Mesele în familie la care, evident, există socializare, ne fac să mâncăm mai încet, să acordam atenția cuvenită mâncării și să constientizăm importanța unei alimentații sănătoase, spre deosebire de o masă pe care o servim în fața televizorului, în picioare, pe fugă, ronțăind snack-uri.

Sursă foto: https://flic.kr/p/jCHyHP