5 lucruri uimitoare despre banalul cartof

Cartoful, membru al familiei solanaceelor, alături de roşii şi vinete, se află în topul celor mai cultivate alimente de pe planetă, după orez, grâu şi porumb. Dar cu siguranţă acest lucru nu este surprinzător. Cartoful este o plantă care se cultivă cu uşurinţă, chiar şi în condiţii neprielnice, de aceea un timp a reprezentat o sursă importantă de hrană în mai multe ţări, de exemplu Irlanda, care a fost afectată puternic de apariţia unei boli a cartofului, la sfârşitul secolului 19.


Iată câteva lucruri interesante despre cartof:

1. Cauza foametei

Marea foamete Irlandeză provocată de distrugerea recoltei de cartofi a condus la moartea a peste 1 milion de oameni şi emigrarea unui alt milion. Cartoful era la acea vreme pricipala sursă de hrană a celor mai puțin înstăriți.

2. Legumă spaţială

Cartoful este prima legumă cultivată în spaţiu. În 1995, NASA a creat un program prin care urmărea crearea unei surse de hrana în spaţiu, pentru astronauţii aflaţi în misiune.

3. Medicament minune

Incaşii foloseau banalul cartof nu doar ca aliment, dar şi că medicament pentru: vindecarea oaselor rupte, prevenţia reumatismului, a indigestiei, tratarea afecţiunilor pielii, a degerăturilor şi a arsurilor solare, calmarea durerilor de gât etc. Mai mult, era folosit şi că o modalitate de măsurare a timpului, în funcţie de câte minute erau necesare pentru a fierbe cartofii.

4. Altă Mărie, cu aceeași pălăie

Deşi cartoful dulce poartă acelaşi nume, cele două legume nu sunt nici măcar înrudite. Cartoful dulce, Ipomoea batatas, face parte din familia Convolvulacee.

5. Mâncare regală, din greşeală

Cartofii prăjiţi au fost descoperiţi dintr-o greşeală, atunci când bucătarul şef al regelui Ludovic-Filip al Franţei a încercat să reîncălzească mâncarea deja pregătită pentru rege, care întârziase la masă.

6. Cea mai iubita legumă

În medie, o persoană consumă, la nivel global, aproximativ 33 de kilograme de cartofi într-un an, insă cei mai mari fani ai cartofului sunt australienii, care au e medie de 60 de kilograme de cartofi pe an de persoană.

7. Legumă primordială

Se pare că oamenii ar putea trăi mâncând doar piure de cartofi, cele două ingrediente, cartoful şi laptele (sau untul), acoperind împreună toate vitaminele şi minerale necesare supravieţuirii.

Surse:
http://www.potatogoodness.com/all-about-potatoes/potato-fun-facts-history/
http://www.sciencekids.co.nz/sciencefacts/food/potatoes.html
http://www.littlepotatoes.com/potatoes101/fun-facts.php

Sursa foto:
https://flic.kr/p/8xA3Q9