10 lucruri uimitoare despre banane

Banana este unul dintre cele mai populare fructe din lume, fiind în topul alimentelor consumate la nivel mondial și cel mai consumat fruct proaspăt din Statele Unite ale Americii. Dulcele fruct galben este o sursă importantă de potasiu, pectine, magneziu, vitamina C şi vitamina B6, precum şi  antioxidanţi, responsabili pentru protecţia organismului faţă de radicalii liberi cu care intram în contact zilnic.

Iată câteva lucruri uimitoare despre banane:

  1. Cavendish, în curs de dispariție. Există mai multe varietăţi de banană: banana sălbatică, banana roşie, roz, plantain (banana pentru gătit), Cavendish (banana “desert”, cea mai răspândită varietate). Până în 1950, un alt soi de banane (Gros Michel sau Big Mike) era preferat datorită gustului, mărimii şi a calitatii de a-şi păstra prospeţimea pe o perioadă mai lungă de timp. Marea parte a plantaţiilor de Gros Michel au fost distruse de o boală incurabilă, cauzată de o ciupercă, iar cercetătorii în domeniu anunță că şi Cavendish va avea aceeaşi soartă, în aproximativ 20 de ani.
  2. Banane pentru gătit. Bananele pentru gătit au o textură uscăcioasă, conţin mai mult amidon şi se pot folosi la supe, piureuri sau deserturi, dar sunt delicoase atunci când sunt coapte sau prăjite.
  3. Coapte sau verzi? Cele care sunt prea coapte, cu pete maronii, conţin mai mult zahăr decât bananele cu vârful încă verde, acestea din urmă fiind considerate a fi mai sănătoase.
  4. Dezastru ecologic. Bananele sunt atât de populare în toată lumea încât cultivatorii taie pădurile tropicale pentru a face loc plantaţiilor de banane.
  5. Combinația ideală. Dacă sunt consumate împreună cu o sursă de proteină (nuci, seminţe, cereale integrale), bananele ajută la normalizarea secreţiei de insulina, ca efect al nivelului ridicat al zahărului din banane.
  6. Banana și oasele puternice. Deşi nu conţin calciu, bananele sunt benefice pentru oase datorită conţinutului ridicat de fructooligozaharide, substanţe cu proprietăți prebiotice, care ajută la o mai bună absorbţie a calciului.
  7. Coji de banană. Chiar şi cojile bananelor au efecte benefice pentru sănătate. Se pot aplica pe piele pentru a usca în mod natural coşurile. Cojile se mai pot folosi şi fertilzator natural, având un efect pozitiv asupra trandafirilor.
  8. Digestie ușoară. Bananele suprimă aciditatea crescută din tractul digestiv, reducând simptomele de arsuri stomacale asociate cu gastrita şi ulcerul, acţionând ca un scut de protecţie împotriva acestor afecţiuni. Pectina (o fibră solubilă) prezentă în banane, contribuie de asemenea la buna funcţionare a sistemului digestiv, prevenind constipaţia şi diareea.
  9. Protecție față de HIV. Un studiu publicat în 2010 în jurnalul Biological Chemistry, a arătat că o proteină care se găseşte în compoziţia bananelor ar avea capacitatea de a preveni reproducerea celulelor infectate cu HIV.
  10. Bună dispoziție. Bananele conțin triptofan, serotonină și norepinefrină, care ajută la prevenirea depresiei și induc o stare de bine, de relaxare.  De asemenea, vitamina B6 are efect în prevenirea stărilor de iritare crescută sau a schimbărilor de bruște de dispoziție.

Surse:
http://www.livescience.com/45005-banana-nutrition-facts.html
http://www.nutrition-and-you.com/banana-fruit.html
http://www.mercola.com/nutritionplan/foodalert.htm
http://www.todayifoundout.com/index.php/2010/09/15-facts-you-probably-didnt-know-about-bananas/
Sursa foto:
https://flic.kr/p/gNxvw2