Aflatoxina – unde se întâlneşte şi cum o evităm?

Nu de mult vuiau ziarele cu titluri care anunţau o criză a laptelui infestat cu aflatoxine, nişte micotoxine (toxine provenite din mucegai) cu efecte negative asupra sănătăţii. Timpul a trecut, însă riscul de a întâlni aceste substanţe nocive în alimentaţie este practic imposibil de evitat. Cum facem, totuşi, să minimizăm de contactul copiilor cu acestea şi să prevenim efectele nedorite asupra sănătăţii?


Ce este aflatoxina şi de ce este periculoasă?

Aflatoxinele sunt nişte metaboliţi toxici produşi de anumiţi fungi care se dezvoltă în sau pe o varietate largă de alimente. Aceste substanţe sunt unele dintre cele mai intens cercetate micotoxine din lume în prezent, datorită efectelor devastatoare pe care le pot avea pentru oameni şi animale, fiind demonstrat riscul cancerigen în studiile efectuate pe animale şi potenţialul toxic pentru oameni.
Apariţia aflatoxinelor este influenţată de mai multi factori de mediu, precum localizarea geografică, temperatura şi umiditatea ridicate fiind condiţiile de dezvoltare a toxinelor din Aspergillus flavus şi Aspergillus parasiticus, fungi care se dezvolta la temperaturi de 24-35°C şi umiditate de 7%-10%. De regulă, există o rată mai ridicată de apariţie a aflatoxinelor în recoltele agricole ale ţărilor în curs de dezvolare. Cel mai des afectate sunt producţiile de orez, porumb, nuci, arahide, cafea şi condimente.
Deşi risurile asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor este dovedit, eliminarea completă a acestor toxine este considerată imposibilă, de aceea în multe ţări a fost stabilită o limită minimă despre care se crede că nu ar fi dăunătoare pe termen lung, deşi nu există dovezi în acest sens. Valorile minime reglementate în cadrul Uniunii Europene sunt cu mult mai mici decât cele practicate în SUA şi alte ţări. Până de curând, în Uniunea Europeană problema aceasta afecta doar produsele de import, însă în ultimii ani au fost raportate câteva cazuri şi la recoltele locale.

Care sunt alimentele cu risc mare de a fi contaminate şi cum ne ferim de aflatoxine?

Suntem expuşi la contactul cu aflatoxine prin consumul de alimente contaminate cu fungi. Mucegaiul care produce aflatoxina este cel mai des întâlnit în următoarele tipuri de alimente: arahide, alune, nuci (pecan, nuci, caju, etc.), porumb, grâu, seminţe. Se pot întâlni de asemenea şi în produsele de origine animală (lapte, carne, ouă), datorită surselor de hrană contaminate.
Pentru a reduce riscul de a consuma produse contaminate este să citim cu atenţie etichetele, să aruncăm produsele râncede sau mucegăite, să cumpărăm din surse de încredere. Procesarea termică nu este o soluţie, aflatoxina fiind doar parţial distrusă, însă este totuși o practică recomandată, pentru că putem micșora cantitatea de toxine prezentă în anumite produse.

Surse:
http://www.ansci.cornell.edu/plants/toxicagents/aflatoxin/aflatoxin.html
http://www.foodsafetywatch.org/factsheets/aflatoxins/
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002429.htm
http://ajcn.nutrition.org/content/80/5/1106.full
http://services.leatherheadfood.com/eman/FactSheet.aspx?ID=48
Sursa foto:
https://flic.kr/p/aNokNX