10 moduri creative de a prepara ouăle

10 moduri creative de a prepara ouăle pentru micuțiAvând în vedere rolul esențial pe care oul îl are în dezvoltarea copilului și faptul că acesta trebuie consumat cu regularitate, multe mămici pot simți nevoia de a varia cât mai mult modul său de preparare. Puteți fi foarte creative și adăuga mereu câte un element nou plecând de la câteva rețete de bază.

Oua poşate

10 moduri creative de a prepara ouăle:

1. Ouă poșate– presupun fierberea oului fară coajă în apă fiartă. Tehnica este foarte simplă dacă ținem cont de câteva recomandări esențiale:
– folosiți întotdeauna ouă foarte proaspete
– nu lasați apa să fiarbă prea tare (nu în clocot!) pentru că va distruge textura pe care ne-o dorim la final (îl face zdrențe)
– nu spargeți oul direct în oală, puneți-l într-un bol înainte și apoi răsturnați-l în oală cu apă fiartă
– adăugați 2-3 lingurițe de oțet în apa care fierbe
– faceți un mic vârtej în apă și apoi turnați oul în mijlocul lui pentru a-și păstra o formă cât mai compactă.
Dacă vreți mai multă nuanță și aromă puteți adăuga ierburi aromate sau condimente. Întindeți folie alimentară pe suprafata de lucru, apoi spargeți oul și presărați condimentele desupra lui. Legați folia și faceți ca un mic săculeț pe care îl veți pune în interiorul vasului cu apă fiartă.

ou poşat pungă

2. Ouă la aburi – ideal e să dispui de un aparat de gătit cu aburi (steamer), însă poți prepara astfel ouăle și într-o oală cu apă fiartă.

ouă la aburi 1

Introduceți într-o formă de ceramică un amestec din ou cu ierburi aromatice sau legume, puneți foma într-o oală cu apă fiartă și puneți-i capacul pentru a permite aburului să se mentina în interiorul oalei. Metoda e foarte ușoară și merită încercată pentru a experimenta o textură foarte ușoară și pufoasă a oului.

ouă la aburi 2

3. Ouă Ochiuri – este poate cel mai clasic mod de a prepara un ou și cel mai rapid. În ziua de azi, există tot felul de forme speciale pentru preparat ouă pe care le puteți folosi cu succes pentru a anima farfuria micuților.

ouă ochiuri

4. Omletă (simplă sau cu diverse combinații de legume/brînzeturi)- cel mai simplu mod de a-i face pe cei mici să mănânce legume este să le introducem într-o omletă gustoasă pentru micul dejun.

omletă

Combinațiile pot fi nelimitate: omletă cu spanac şi praz, cu roşii, ceapă verde şi pătrunjel, cu cartofi, cu ardei, cu dovlecei,  cu usturoi, cu mărar, omletă desert…. şi lista poate continua. Pe lângă legume puteți adăuga în același mod și diverse brânzeturi sau tofu.

ouă în cuib de pâine

5. Ou în cuib de pâine sau de legume– o joacă între ouă și pâine/legume și un mod inedit de a prezenta oul la micul dejun.
Dacă folosiți pâine, aveți nevoie de o formă din inox pentru decupat sau puteți folosi un simplu pahar pe care să îl apăsati cu fermitate în centrul unei felii de toast. Puneți pâinea decupata în tigaia încinsă cu puțin unt și spargeți oul în interiorul formei.

ouă în pâine

Dacă alegeți varianta cu legume, folosiți direct legumele tăiate: rondele de ardei, ceapă, vânătă, dovlecel, ciuperci etc.

ou ochi în legume

6. Ouă frantuzești (French toast)– o altă combinație clasică de ouă și pâine , ușor de făcut și foarte acceptată de copii. Presupune trecerea pâinii printr-un amestec făcut din ouă și lapte la care putem adăuga condimente dupa preferință: scorțișoară, vanilie, sirop de arțar etc. Pâinea e apoi trasa în tigaie și servită alături de diverse toppinguri: miere, ciocolată, fructe de pădure, dulceață etc.

frigănele

7. Ou copt în cuib – cu siguranță orice mămică are acasa cel putin o formă de brioşe (din silicon sau ceramică). Le putem da și o altă întrebuințare decât pentru a coace briose: putem coace cuiburi de ouă.

ouă în forme de brioşe

Tapetați marginea formei cu unt sau ulei vegetal și spargeți în mijlocul formei un ou. Puteți fi creative și adăuga chiar bucățele de legume “în cuib”. Rezultatul arată foarte interesant!

ouă brioşe ouă brioşe 2

8. Ouă pufoase – un mod versatil de a prepara ouăle. Separați albușul de gălbenuș și cu ajutorul telului sau al unui mixer bateți-l până devine spumă. Turnați spuma de albuș în tigaia încinsă cu puțin ulei și apoi în mijlocul său puneți cu grijă și galbenușul rămas întreg. ouăle se pot prepara așa fie în tigaie pe aragaz, fie la cuptor.

ouă pufoase

9. Sufleu de ouă – se prepară prin separarea albușurilor de gălbenușuri, baterea albușurilor spumă și apoi adăugarea rând pe rând a gălbenușurilor. Se pot adauga condimente și diverse sortimente de brânză rasă pentru un plus de savoare. Amestecul se introduce în cuptor, în forme unse în prealabil (forme de brioşe sau vase de yena).

sufleu de ouă

10. Ouă umplute– un alt mod de a ne juca cu diferite ingrediente în ceea ce presupune umplutura. Pe langă clasicul mix de pate și galbenuș, mai putem opta pentru galbenuș în combinație cu unt și diferite ierburi aromate, piureuri de legume sau creme de brânză tartinabilă.

ouă umplute

 

Voi ce variante de a prepara ouăle ați mai încercat?

 Alexandra Toabeș
biodieta.ro

Surse foto:
http://thedesigninspiration.com/articles/40-creative-and-funny-egg-paintings/
http://blog.afoodlyaffair.com/2009/12/11/cling-wrap-poached-eggs/
http://cookperfecteggs.com/category/how-to-cook-perfect-poached-eggs/
https://kimkilgroe.wordpress.com/2012/11/14/steamed-egg/
http://www.diginmanitoba.ca/kitchenwisdom/articles/could-a-good-breakfast-boost-your-childs-health-and-grades/attachment/fried-eggs/
http://recipes.coles.com.au/recipes/197/spinach-cheese-tomato-omelette/
http://www.aquila-style.com/lifestyle/food-health/eggs-in-a-hole-lot-of-ways/34534/
http://streetzsavvy.com/how-to-make-french-toast/
http://www.kaveyeats.com/2013/10/quick-brunch-bacon-baked-eggs.html
https://goodfoodseeking.wordpress.com/2013/09/28/fluffy-fried-eggs/
http://www.eggfarmersofontario.ca/souffle
http://grillingwithrich.com/here-are-some-easy-to-grill-easter-side-dishes-recipes-and-ideas-for-easter-sunday-at-the-grill/
http://tastysensations.blogspot.ro/2008/04/egg-hole-toast-by-guest-chef-nanette.html