Metabisulfit de sodiu (E223)

Reluăm seria articolelor cu tema “Ingrediente de care ne ferim” și astăzi vorbim despre metabisulfitul de sodiu sau E223, un conservat întâlnit mai ales în biscuiți și alte produse de tip “snacks” disponibile pe rafturile magazinelor.

Ce este metabisulfitul de sodiu?

Metabisulfitul de sodiu sau E223 este un aditiv alimentar folosit pe post de: conservant, antioxidat, agent de albire, dezinfectant. Uneori, se foloseşte la eliminarea cloraminei din apă și este un cunoscut conservant pentru diverse soluţii din industria cinematografică, fotografică, farmaceutică și cosmetică.

Care sunt efectele metabisulfitului de sodiu?

E 223 este un foarte mare factor alergen (afectează în special persoanele asmatice şi cele cu istoric alergen).
Poate induce sindromul hiperactivităţii şi atenţiei deficitare (ADHD), iar în contact cu apa degajă dioxid de sulf (SO2), un gas urât mirositor care poate induce tulburări respiratorii. De asemenea, împiedică fixarea vitaminei B1 (lucru care provoacă divese tulburări neuronale şi gastrice).

Cum ne ferim de metabisulfitul de sodiu?

În primul rînd, încercând să excludem din alimentația noastră și mai ales a copiilor semipreparatele, gustările și biscuiții din comerț. Aproape toate mărcile de biscuiți din magazine (chiar și în unele din cele speciale pentru bebeluși) conțin metabisulfit de sodiu. La fel și unele mărci de vin, bere, fructe uscate sau produse de panificaţie (covrigei, sticks-uri, grisine etc.). Așadar, citiți cu atenție lista de ingrediente!
Apoi, putem înlocui acest tip de produse cu:
– ronțăieli sănătoase
– biscuiți de casă
grisine făcute în casă
fructe, nuci și semințe

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_metabisulfite
(ro)
http://www.alegesanatos.ro/ingrediente/metabisulfit-de-sodiu-531/
http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/trup-minte-suflet/e223-foarte-alergen-134473.html

Sursa foto:
© Ever | Dreamstime.comSnacks Photo