Cum să pregătim corect vinetele coapte

Vânăta sau pătlăgeaua vânătă este o legumă anuală cultivată în Asia încă din preistorie. Cu un conținut important de vitamina A, folați, fibre și fitonutrienți, vinetele au un puternic efect antioxidant și o influență pozitivă asupra sănătății inimii.

Mai mult decât atât, printre beneficiile pe care le are consumul de vinete se numără și protejarea membranelor creierului, reglarea greutății corporale, prevenirea inflamațiilor și a bolilor cronice, dar și energizarea organismului.

Cum aleg vinetele?

Când mergem sa cumpărăm vinete, trebuie să ținem cont de câteva detalii. Mai exact, pentru a fi bune de consum, vinetele trebuie să aibă un aspect lucios, să fie proaspete, pufoase, grele și cu o codiță fermă. Cele zbârcite, pătate, ușoare, cu codița ofilită vor rămâne pe tarabele din piață sau pe raftul magazinelor pentru că sunt fie crude, fie trecute, pline de semințe și amare.

Tehnica coacerii pe aragaz

Odată cumpărate, vinetele se spală, se șterg pe un prosop de hârtie și se pun la copt pe pe o tablă subțire, direct pe ochiul de aragaz. Pentru a proteja plita de arsură, eu învelesc zona în folie de aluminiu pe care o elimin apoi lăsând în urmă curățenie, dar am auzit și de presărarea bicarbonatului de jur împrejurul ochiului.

Secretul pentru a nu pocni este că vinetele se înțeapă din loc în loc cu o scobitoare.

Acestea se coc la flacără mai mare, altfel curățate vor avea o culoare negricioasă. Pentru a testa dacă sunt făcute, vinetele se presează cu mâna. Ele trebuie să fie moi pe toate laturile, ca și cum ar fi desumflate.

Odată coapte, se curăță imediat ce au fost luate de pe foc, asta tot pentru a-și menține culoarea ideală. Apoi, se trec prin jetul de apă și se lasă la scurs pe un tocător de lemn așezat în poziție înclinată. Ideal ar fi să stea la scurs peste noapte, dacă nu cel puțin 1-2 ore.

Tehnica coacerii la cuptor

Spălate și uscate, vinetele se așază în tava de cuptor, pe hârtie de copt. Se înțeapă din loc în loc cu scobitoarea și se lasă în cuptor cel putin 50 de minute, în funcție de mărime.

Când sunt gata le testăm tot prin presare, apoi le lăsăm puțin la răcit. În cazul acesta, putem folosi o altă metodă de curățare și anume: le tăiem codița, tăiem vinetele pe jumătate, pe lung și, cu ajutorul unei linguri, scobim conținutul valoros precum la avocado.

Le punem la scurs peste noapte cu un praf de sare deasupra.

Vinetele coapte pot fi folosite imediat la mâncare, pot fi congelate în punguțe sau conservate la borcan.

Sursă foto: https://flic.kr/p/agg4fn