Cum să desfaci o nucă de cocos în 3 paşi

Nuca de cocos este una dintre nucile cu cele mai tari învelişuri, ceea ce descurajează de multe ori, căci procesul de desfacere și curățare poate fi unul foarte asiduu. Prima experienţă cu deschiderea unei nuci de cocos este aproape întotdeauna dificilă, dar nu şi dacă urmaţi aceşti 3 paşi simpli:

1. Se clăteşte exteriorul nucii de cocos cu apă din abundenţă şi se înfige vârful unui cuţit cu lama groasă (să nu fie flexibilă) sau al unui un tirbuşon, pe rând, în toate cele trei găuri ale nucii de cocos, îndepărtând coaja subţire care le acoperă. Cu coada subţire a unei linguriţe sau cu ajutorul unei şurubelniţe mici (bine spălate) se străpunge miezul nucii până când toate cele trei găuri sunt libere.

2. Pe un pahar se așează o strecurătoare prin care se va scurge apa de cocos, bogată în electroliți: potasiu, calciu, sodiu. Poate fi folosită ca băutură răcoritoare sau în compoziţia unor deserturi sau mâncăruri. Apa de cocos se poate păstra la frigider maxim 24 de ore.

3. Nuca se poate sparge în diferite moduri. Următoarele sunt cele mai comode opţiuni:
– Se înfăşoară nucă de cocos într-o pungă de plastic şi se loveşte cu putere de o piatră sau de marginea unei trepte de beton.
– Folosind un ciocan, se aplică lovituri scurte şi concise pe mijlocul nucii (linia imaginară a Ecuatorului) făcând ocolul nucii (sau al Pământului) de câteva ori până când se crapa coajă.

Miezul se desprinde cu atenţie de coaja folosind un cuţit ascuţit pentru a pătrunde între cele două şi a le separa. Se foloseşte un curăţător de legume pentru a îndepărta coaja fină maro şi se consumă ca gustare proaspătă sau se folosesește la prepararea de: fulgi de cocos sau lapte de cocos. După ce spargeți nuca, miezul alb se poate păstra la frigider câteva zile în propria apă, într-un vas acoperit bine. Nucă măcinată se poate congela sau se poate usca și folosi la prăjituri sau în diferite amestecuri cu cereale, fructe, pentru micul dejun.
Când și cum se introduce nuca de cocos, cum se alege și se depozitează, precum și ce beneficii aduce aceasta, aflați aici.

Surse:
http://food52.com/blog/9533-how-to-crack-and-use-a-whole-coconut
https://www.youtube.com/watch?v=oFDePsAqxnI
Sursa foto:
© Scorp37 | Dreamstime.comCoconut Photo