Surse de acid folic în alimentația bebelușului sau a copilului

Acidul folic sau vitamina B9, extrem de necesar organismului nostru, are un rol important în diviziunea celulară și în buna funcționare a corpului uman. Femeile care își doresc o sarcină au nevoie de acid folic suplimentar cu trei luni înainte, în timpul sarcinii, dar și după naștere. Copiii, de asemenea, trebuie să aibă o alimentație bogată în acid folic pentru a se dezvolta armonios.

Ce rol are acidul folic în organism?

Acidul folic asigură biosinteza de nucleotide în celule, sinteza și repararea AND-ului, creează hematii în sânge, previne anemia și are un rol important în dezvoltarea și menținerea funcției imune.

Numeroase studii au arătat că, în timpul sarcinii, consumul de acid folic scade cu până la 50% riscul malformațiilor congenitale – de regulă, la creier și la măduva spinarii, este util în tratamentul bolii Alzheimer și a mai multor tipuri de cancer, dar face minuni și în depresii. Un deficit de acid folic în organism poate duce la anemie în cazul adulților și la o încetinire a creșterii la copii.

Cantitățile zilnice de acid folic recomandate pentru copii sunt:

– între 0-6 luni – 0.06 mg acid folic
– 7-12 luni – 0.08 mg acid folic
– 1-3 ani – 0.15 mg acid folic
– 4-8 ani – 0.2 mg acid folic

Care sunt principalele surse alimentare de acid folic?

sparanghel – 149 mcg/100g
broccoli – o cană de broccoli asigură 24% din necesarul de acid folic pe zi
varză de bruxelles – o cană de varză asigură 25% din necesarul de acid folic pe zi
portocală – 40 mcg/100g
grepfruit – 30 mcg/100g
papaya – 115 mcg/100g
zmeură – 14 mcg/100g
căpșune – 25 mcg/100g
avocado – 45 mcg/100g
salată romană – 76 mcg/100g
spanac – 263 mcg/100g
bame, conopidă – 55mcg/100g
semințe de floarea soarelui – 238 mcg/100g

Bogate în acid folic sunt și: banana, măcriș, guava (fruct), țelină, rodie, pătrunjel, mure, tarhon, dovlecel, ceapă, kiwi, sfeclă roșie, nuci de macadamia, ulei de cocos, mazăre, pomelo, fasole verde, fasole neagră, roșii, mei, porumb, fenicul, dovleac, mere, grâu integral, linte, naut.

Pe lângă acestea, în Tabelul substanțelor nutritive veți găsi și alte alimente bogate în acid folic.

Ce anume influențează absorbția acidului folic în organism?

În principal, acidul folic ajunge la nivelul ficatului, acesta având rol de depozit. Se estimează că rezerva hepatică ar fi de aproximativ 10-20 de miligrame de acid folic.

Acidul folic se pierde prin consumul intracelular, descuamarea celulelor epiteliale din tractul intestinal și piele și prin urină, salivă, transpirație și bilă. De altfel, în fiecare zi, se pierde o cantitate echivalentă cu aproximativ 1-2% din totalul rezervelor hepatice.

Simptomele și semnele deficitului de acid folic se instalează mai rapid decât în cazul vitaminei B12, deoarece cantitatea de acid folic care este necesară pentru absorbție zilnic este de aproximativ 100 de ori mai mare decât cantitatea necesară de vitamina B12.

Așadar, oferiți copilului o alimentație cât mai variată, axată în principal pe fucte și legume, pentru a preîntâmpina un posibil deficit de acid folic.

Surse:

http://pediatrics.about.com/od/nutrition/a/908_folate_food.htm
http://www.babyyourbaby.org/pregnancy/before-pregnancy/folic-acid-and-vitamins.php
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/folic-acid-foods/
http://www.sfatulmedicului.ro/Anemiile/anemia-prin-deficit-de-acid-folic_910
http://www.terapiamedicala.ro/acid-folic

Sursa foto: https://flic.kr/p/obKHDJ