Enzime sau muncitorii ce ne mențin sănătatea

Un organism sănătos are nevoie, pe lângă vitamine și minerale, de enzime. Din păcate, încă nu se acordă prea mare importanță enzimelor, însă în contextul actual, în care copiii suferă de tot mai multe boli și dereglări hormonale, se caută tot mai multe soluții naturale pentru a contracara efectele chimicalelor din alimentație. Dacă alăptarea reprezintă o sursă de hrană sănătoasă și bogată în enzime, atâta timp cât mama se alimentează corespunzător, anumite probleme apar în urma diversificării, când mulți părinți introduc alimente neprielnice bebelușilor, nu intenționat, ci doar din lipsă de informare în ceea ce privește alegerea alimentelor, combinarea acestora, conservarea, încălzirea hranei ș.a.m.d.

Ce sunt enzimele și ce rol au în organism?

Enzimele sunt molecule de proteine funcționale care ajută la digerarea hranei descompunând-o în fragmente suficient de mici încât să poată trece în sânge prin porii minusculi ai intestinelor. Enzimele se găsesc în hrana vie, adică în toate alimentele ce nu sunt preparate termic, de la fructe și legume, până la carne. Deși nu sunt tratate mereu cu importanța cuvenită, trebuie știut că enzimele sunt responsabile de toate procesele din organism. Acestea determină digestia, detoxifierea, imunitatea, iar calitatea enzimelor se reflectă în energia și vitalitatea de care dispune o persoană. Cu cât fructele și legumele sunt mai proaspete, cu atât enzimele sunt mai multe și de calitate foarte bună. De aceea se preferă fructele autohtone în detrimentul celor din import care petrec foarte multe zile fiind transportate.

Enzimele ajută o persoană să existe, deoarece fiecare proces fiziologic este provocat și întreținut de către ele. Astfel, organismul uman are nevoie de aceste enzime pentru a respira, a gândi, a digera hrana, a merge, a vorbi și pentru a funcționa în parametri optimi. Majoritatea afecțiunilor precum bolile digestive, oboseala cronică, migrenele, alergiile, sunt rezultatul unei alimentații deficitare în enzime

Cum se clasifică enzimele?

Există 3 tipuri de enzime în funcție de rolul pe care îl au:

  1. Enzimele metabolice se găsesc în mod natural în organismul uman și au rol catalizator în creșterea oaselor, refacerea țesuturilor, reglarea metabolismului, auz, contracția mușchilor, în vorbire, respirație. Aceste enzime au tendința de a-și reduce activitatea pe măsură ce organismul îmbătrânește.
  2. Enzimele digestive au rolul de a descompune proteinele, grăsimile și carbohidrații din alimente și sunt responsabile de extragerea, asimilarea și metabolizarea substanțelor nutritive.
  3. Enzimele alimentare ajută și ele la digerarea mâncării, însă provin din alimentele proaspete consumate. Datorită rolului și importanței lor, se recomandă ca 50 % din hrana unei zile să fie bogată în enzime, adică neprocesată termic.

Care sunt principalele surse de enzime?

Enzimele se găsesc în alimentele vii, neprocesate termic, în special în fructe și legume ce pot fi consumate ca atare. Cu cât fructul este mai proaspăt cu atât enzimele sunt mai active. După ce fructele au fost culese enzimele fac ca fructul să se strice. În cazul fructelor din import care au aspect plăcut, enzimele sunt inactivate, așadar aportul de substanțe nutritive nu este prea mare, iar cel de enzime este zero. Cele mai bogate alimente în enzime sunt:

 

Surse(En):
http://www.getting-started-with-healthy-eating.com/enzymes-in-food.html
http://science.howstuffworks.com/life/cellular-microscopic/cell2.htm
http://www.livestrong.com/article/26805-list-high-enzyme-foods/
Surse(Ro):
http://cesamancam.ro/despre_enzime_rol_beneficii.html
http://www.csid.ro/health/sanatate/enzimele-cheia-spre-o-viata-lunga-si-sanatoasa-10856782/
http://www.helpnet.ro/enzimele-esentiale-sanatate.html
http://www.sfatulmedicului.ro/Suplimente-nutritive/enzimele-si-organismul-uman_1225
Sursa foto: https://flic.kr/p/oqtj7p