Ingrediente de care ne ferim: (mono)glutamat de sodiu

De ceva vreme m-am obișnuit să citesc pe îndelete lista de ingrediente a fiecărui produs pe care îl cumpăr. Uneori, simt cum sunt privită ciudat pentru că stau prea mult în fața rafturilor lecturând etichete, fără să pun produsele în coș.

Această activitate nu este însă deloc relaxantă. Anumite ingrediente au denumiri pe care nu le-am mai auzit și habar nu am ce înseamnă sau ce efect au substanțele respective asupra organismului. Una dintre substanțele prezente în foarte multe produse este un potențiator de gust: (mono)glutamatul de sodiu (E 621).

Ce este (mono)glutamatul de sodiu?

Această substanță, întâlnită și sub denumirea de glutamat de sodiu, sare chinezească, monosodium glutamate, natrium glutaminat (conform regulamentelor europene), se obține pe cale chimică, din culturi bacteriene sau vegetale fermentate. Ea există și în natură, în alimente precum: drojdie, ciuperci, roșii, ouă, fructe de mare, pește. Monoglutamatul de sodiu se găsește în mod natural și în organismul uman, având rolul de neurotransmițător și este esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos.

Pentru că gustul glutamatului de sodiu este acela de carne sărată, el se folosește ca potențiator de aromă în special în industria cărnii. Îl găsim în carnea de pui, de porc, în semi-preparate, pate-uri, dar și în chips-uri, pufuleți, produse tip fast-food, supe instant, paste sau amestecuri de condimente.

Care sunt efectele (mono)glutamatului de sodiu?

– Suprastimulează celula nervoasă;
– Provoacă dependență, ca și drogurile;
– Stimulează apetitul;
– Compușii de transformare metabolică au efect neurotoxic. Persoanelor sensibile le poate produce dureri de cap, greață, slăbiciune, senzații de arsură în antebraț și ceafă, astm, modificări ale ritmului cardiac, respirație dificilă;
– Poate produce oscilații ale tensiunii arteriale;
– Poate produce crampe, diaree, hemoroizi;
– Poate contribui la declanșarea maladiile Huntington, Alzheimer, Parkinson, sindromul ADHD.

Cum ne ferim de (mono)glutamatul de sodiu?

Citind cu atenție etichetele, desigur! Însă acest lucru, din păcate, nu este suficient. Glutamatul este prezent în cantități destul de mari și în alte substanțe, cum ar fi:
-carrageenan (îl găsiți în special pe eticheta înghețatelor din comerț);
-drojdie autolizată/extract de drojdie;
-caseinat de calciu/sodiu;
-gelatină;
-proteine hidrolizate;
-malț din orz/extract de malț/aroma de malț;
-proteine din lapte/soia.

Copiii, femeile însărcinate, persoanele vârstnice și cele cu istoric alergen în mod special nu ar trebui să consume produse pe a căror etichetă apare ca și ingredient (mono)glutamatul de sodiu. Chiar și persoanele sănătoase ar trebui să evite expunerea la această substanță, deoarece supradozarea, ca și combinarea cu alte substanțe (cum ar fi aspartamul), poate produce grave tulburări de sănătate.

Surse (ro):
http://www.controleuri.ro/euri-detalii/e621-glutamat-monosodic-1217.html
http://dr-gheorghe-mencinicopschi.blogspot.ro/2012/02/monoglutamatul-de-sodiu.html
http://www.crestinortodox.ro/sanatate-stiinta/monoglutamatul-sodiu-e-621-123022.html
http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-umami-al-cincelea-gust-periculos-de-bun.html

Sursa foto: http://flic.kr/p/aCpjG1