Sucul de fructe – recomandat sau nu copiilor?

Medicii pediatrii și organismele internaționale implicate în sănătatea omului, recomandă ca bebeluşul să fie alăptat exclusiv până la vârsta de 6 luni, având astfel asigurat necesarul de vitamine şi nutrienţi.

După vârsta de 6 luni, când în alimentaţia copilului pot fi introduse și alimente solide, precum fructele şi legumele ( urmărind tabelul diversificarii și ținând cont de regula celor 4 zile sub observația medicului pediatru curant), sucul de fructe poate reprezenta o opţiune pentru începerea diversificării.

Legat de acest aspect, specialiştii au păreri pro şi contra: pe de-o parte sunt cei care încurajează consumul de suc de fructe, pe de altă parte sunt cei care le consideră nebenefice pentru organism.

Dar să vă redau ce am găsit eu ca și informații pe acest subiect:

 Păreri contra consumului sucului de fructe?

–          Sucul de fructe poate fi parţial responsabil pentru apariţia obezităţii infantile
–          Sucul de fructe conţine acelaşi număr de calorii ca și un suc carbogazos din comerț
–          Poate să scadă pofta de mâncare a copilului
–          Din pricina zaharurilor, poate cauza carii
–          Consumate în exces, sucurile din fructe pot provoca diaree

Păreri pro consumului de suc din fructe?

–          Reglează tranzitul intestinal lent, în cazul în care sunt probleme în acest sens
–          Sunt copii care nu vor să mănânce fructele ca atare, sucul de fructe poate reprezenta un mod de a le oferi celor mici nutrienţii şi vitaminele de care au nevoie şi pe care le-ar lua din fructe.

 Ce soluţie am găsit eu?

Citind într-o carte despre nutriţie şi sport următoarele: “ Atunci când fructele sunt stoarse, se înlătură fibrele alimentare din pulpa fructului şi sporeşte conţinutul de fructoză. Poţi, în schimb, să mănânci fructele sub formă de smoothie, preparat la blender; în acest fel păstrezi fibrele, iar dacă adaugi apa, scade încărcătura glicemică şi obţii şi un suc delicios”- Carmen Brumă. M-am gândit că din când în când, între mese, ca şi gustare, îi pot oferi copilului meu un smoothie delicios.

Iată şi câteva idei de smoothie pe care le puteţi prepara şi cu apă în loc de lapte ( în plus, puteţi prepara smoothie din orice fructe peste care să adăugaţi apă): smoothie de spanac si fructesmoothie cu seminte de chia si fructe de paduresmoothie de pere.

Sursă foto: http://flic.kr/p/c8NunG

Surse: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/alimentatie-prescolari/pericolul-din-sucul-de-fructe-pentru-copii-cat-de-mult-e-prea-mult/

http://www.copilul.ro/sugar/alimentatie-sugari/Sucul-de-fructe-cand-si-cum-il-introduci-in-alimentatia-copilului-a7255.html

http://cooking-can-be-fun.blogspot.ro/2011/05/sucul-de-fructe-pentru-bebelusi.html

http://wholesomebabyfo,od.momtastic.com/juiceforbaby.htm#.Ubl8aef0E_Q