Surse de vitamina E în alimentaţia bebeluşilor şi copilului

Vitamina E (sau Tocoferolul) este o vitamină solubilă în grăsimi, în alcool, dar insolubilă în apă. Ea este depozitată în inimă, ficat, uter, sânge, organe genitale, ţesut adipos, în glandele suprarenale, în cea piuritară şi în muşchi.
Radicalii liberi sunt substanţe dăunătoare pe care organismul uman le produce în urma unor reacţii, emoţii puternice sau în urma expunerii la anumiţi factori externi (tutun, poluare etc). Vitamina E, împreună cu vitamina A, vitamina C şi beta- caroten, datorită proprietăţilor sale antioxidante, luptă împotriva acestor radicali liberi şi previne îmbolnăvirea organismului.
Vitamina E este necesară pentru buna funcţionare a întregului organism şi este supra-numită “vitamina sănătăţii”.

Ce rol are vitamina E în organism?

Beneficiile vitaminei E sunt următoarele:

–          Protejează acizii graşi, Omega 3 şi Omega 6
–          Încetineşte procesul de îmbătrânire a celulelor
–          Datorită efectului antioxidant, protejează inima
–          Ajută la conservarea vitaminei A
–          Ajută la buna circulaţie a sângelui prin aportul sporit de oxigen furnizat
–          Previne coagularea sângelui
–          Limitează producerea colesterolului
–          Ajută la regenerarea pielii, în cazul eczemelor, acneei, arsurilor, psoriazisului etc
–          Are efect diuretic şi hipotensiv
–          Ajută la buna funcţionare a glandelor sexuale şi a celor endocrine
–          Ajută la întărirea imunităţii
–          Atenuează starea de oboseală
–          Ameliorează durerile cardiace
–          Reduce simptomele artritei

Care este cantitatea recomandată?

Necesarul copiilor de vitamina E este în funţie de vârstă:

–          Bebeluşi până în 6 luni: 4mg/ zi
–          Copii 7- 12 luni: 5 mg/zi
–          Copii 1-3 ani: 6 mg/zi
–          Copii 4- 8 ani: 7 mg/ zi
–          Copii 9- 13 ani: 11 mg/ zi
–          De la 14 ani: 15 mg/ zi.

Care sunt sursele bogate în vitamina E?

–          Ulei de floarea soarelui: 41 mg/ 100g
–          Ulei de palmier: 15 mg/ 100g
–          Avocado: 2.1 mg/ 100g
–          Kiwi: 1.5 mg/ 100g
–          Sparanghel: 1.1 mg/ 100g
–          Broccoli: 0.78- 1.5 mg/ 100g
–          Cartof dulce: 0.26- 0.94 mg/ 100 g
–          Mango: 0.9 mg/ 100g
–          Roşii: 0.54 mg/ 100g
–          Papaya: 0.3 mg/ 100g
–          Ulei din germeni de grâu: 150 mg/ 100g
–          Seminţe de floarea soarelui: 36.6 mg/ 100g
–          Migdale: 26.2 mg/ 100g
–          Alune: 6.9 mg/ 100 g
–          Oregano şi busuioc: 7.38 mg/ 100g
–          Spanac: 6.7 mg/ 100g
Alte surse: soia, varza de Bruxelles, ouă, cereale integrale, măsline, caise uscate, margarină, popcorn.

Ce influenţează asimilarea vitaminei E?

Vitamina E este eficientă atunci când este asociată cu vitamina Avitamina B, vitamina C, magnan şi seleniu.
Tocoferonul ajută activitatea vitaminei A

Care sunt “inamicii” vitaminei E?

Lumina, temperaturile scăzute sau cele foarte ridicate diminuează funcţiile vitaminei E. Acestea pot reduce până la două treimi cantitatea de tocoferol din uleiuri. Spre exemplu, uleiul vegetal ar trebui sa fie obţinut prin presare la rece, nu prin rafinare, pentru că aceasta se face la temperaturi foarte ridicate.

Surse: http://ro.scribd.com/doc/262279/Earl-Mindell-Biblia-vitaminelor
http://www.slimart.ro/ce-stii-despre-e-vitamina-e/
http://www.tratamente-naturiste.ro/multivitamine-suplimente-naturale/tocoferol.htm
http://www.ele.ro/sanatate/tratamente-naturiste/vitamina-e-antioxidant-puternic-2013
http://www.healthaliciousness.com/articles/vitamin-E.php
http://www.medicalnewstoday.com/articles/219486.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_E

Sursa foto: http://flic.kr/p/8GsZGy