Ronțăieli sănătoase

Gustările sunt foarte importante în rutina alimentară a bebelușilor și copiilor întrucât ajută (sau ar trebui să ajute) în completarea unei mese anterioare servită parțial, în completarea aportului unor substanțe nutritive care nu sunt suficient de prezente în alimentație, sau uneori, privind dintr-o altă perspectivă, în liniștirea stomacului  până la următoarea masă principală. De aceea este foarte important să oferim micuților gustări cât mai sănătoase.

 

 

Stomacul copiilor este mic, ca urmare este indicat ca între mese să le servim gustări hrănitoare și să nu încercăm să îi supraalimentăm la mesele principale. Pe lângă aceasta, trebuie să recunoaștem că este realmente dificil să ținem în scaunul de masă un pitic de 2-3 ani care, evident, prezintă mai mult interes pentru explorare și joacă decât pentru mâncare. Sugestia noastră este să nu forțăm un copil să mănânce tot din farfurie la mesele principale, ci mai degrabă să-l lăsăm să mănânce cât dorește el, iar mai apoi să completăm cu gustări sănătoase. Vom reveni într-un articol separat legat de obiceiurile alimentare sănătoase.

 

Sunt indicate gustările dintre mese?

Da, atâta timp cât mesele principale sunt bine definite, iar copilul nu mănâncă în continuu, toată ziua. Un program alimentar adecvat ar fi: mic-dejun, gustare de dimineață, prânz, gustare de după-amiază, cină, gustare de seară.

Care este rolul gustărilor?

  • să completeze aportul de substanțe nutritive, în special a celor care sunt mai puțin prezente în alimentația copilului. Încercați să alegeți gustarea micuților în completarea mesei anterioare, în cazul în care considerați că nu au mâncat suficient (sau în completarea meniului zilnic). De exemplu, dacă copilul a mâncat la micul dejun terci de ovăz, oferiți-i la gustarea de dimineață un iaurt pentru a completa cu proteine din lactate aportul de fibre și carbohidrați de la micul dejun.
  • să țină de foame
  • să evite frustrarea copiilor prea înfometați chiar înainte de orele meselor principale

Cum identificăm ronțăielile sănătoase?

Ideal ar fi să preparăm în casă gustările, pentru prospețime (evitarea conservanților) și pentru a ști exact ingredientele și cantitățile lor (de unde putem deduce cantitățile de vitamine, mineralele și alte substanțe nutritive). Dar cum nu întotdeauna este posibil, este la fel de important să gândim în avans meniul copiilor și să trecem pe lista de cumpărături posibile gustări. Veți fi surprinși de multitudinea de ronțăieli sănătoase, atât în comerț, cât și făcute în casă, și promitem pe viitor să revenim cu mai multe rețete.

Gata “preparate”, din comerț:
– fructe – vitamine, fibre și minerale
nuci crude (nesărate și neprăjite) – caju, migdale, semințe de pin, alune (pentru a digera mai ușor nucile crude se recomandă ca acestea să fie hidratate/înmuiate în apă peste noapte și, opțional, apoi deshidratate) – proteine, minerale și vitamine. Atenție însă la pericolul de înec!
– felii de fructe sau legume cu brânză – vitamine, fibre, proteine
iaurt cu fructe preparat în casă: iaurt natural cu fructe de pădure (decongelate) – vitamine, fibre, proteine

De gătit:
budinci – de orez, de chia, de fructe cu avocado
tortilla cu guacamole sau alt sos de legume (de exemplu, sos de conopidă și ardei gras roșu copt)
– felii de morcov cu hummus
biscuiți sau fursecuri din făină integrală
smoothie-uri
– felii de legume proaspete cu cremă de brânză sau pateuri făcute în casă
– chipsuri din: frunze de spanac deshidratate; fasole verde
– batoane/felii din susan și fructe uscate (de preferat făcute în casă sau, dacă sunt din comerț, alegeți variante fără zahăr și sare)
– popcorn (fără unt, ulei, sare)

Surse (en):
http://www.whattoexpect.com/toddler-nutrition/healthy-snacks-for-kids.aspx

Sursă foto: http://flic.kr/p/4RZuEH