5 metode eficiente de sterilizare a biberoanelor

De ce este nevoie să sterilizăm biberoanele?

Dacă oricum mai toți bebelușii de o anumită vârstă pun în gură tot felul de obiecte care sunt departe de a fi sterile și noi nici n-am apucat să-i vedem de ce este nevoie să sterilizăm biberoanele? Pentru că laptele are “obiceiul” de a forma cruste greu de curățat exact în locurile cel mai greu accesibile ale biberonului, unde se adună toți germenii.
În cazul copiilor care sunt hrăniți cu lapte-formulă trebuie precizat faptul că au o imunitate mai scăzută decât cei hrăniți cu lapte matern și atunci devine extrem de important ca biberoanele lor să fie curate ca lacrima.

Ce avem de făcut?

În primul rând trebuie să spălăm recipientul din plastic sau sticlă, capacul lui și tetina, cât mai repede după ce a fost hrănit copilul, cu apă fierbinte și detergent de vase ca să îndepărtăm tot laptele depus pe pereții recipientului. Apoi să alegem una din modalitățile de sterilizare disponibile.

Nu uitați că unele recipiente de plastic conțin compusul chimic BPA care este incriminat pentru probleme de sănătate la bebeluși și copii mici, compus care se eliberează din plastic la temperaturi foarte mari și poate ajunge în lapte.

  1. Cea mai populară metodă pe care am întâlnit-o până acum este cea a sterilizatorului electric. Toată operațiunea durează între 8 și 12 minute, iar aparatele de acest fel au o capacitate de până la 8 sticle. Unele mame își fac griji referitor la consumul de energie electrică, dar adevărul este că nu consumă mai mult decât un cuptor cu microunde.
  2. O altă metodă foarte des folosită este cea a fierberii în apă clocotită a recipientelor cu tetină pentru cel puțin 5 minute (după ce apa începe să fiarbă). Puteți scoate obiectele fierbinți din oală cu ajutorul unui set de clești sau o pensetă pentru bucătărie pentru a reduce riscurile de accidentare. Odată ce le-ați scos în siguranță, puneți-le pe un prosop curat și lăsați-le să se usuce natural, la aer.
  3. Tot cu ajutorul apei fierbinți se pot steriliza biberoanele în mașina de spălat vase, dar numai la o temperatură mai înaltă de 80 grade Celsius ca să ne asigurăm că toate bacteriile sunt distruse.
  4. Mai poate fi de folos și cuptorul cu microunde, unde putem steriliza doar biberoane pe care este menționat clar că pot fi supuse sterilizării cu microunde. Este suficient 1 minut și jumătate pentru un recipient. Se recomandă ca tetina și capacul să fie puse separat pe farfuria rotativă a cuptorului deoarece un biberon închis poate acumula presiune mare în interiorul lui din cauza căldurii, putându-se sparge foarte ușor. Există și vase speciale de sterilizare cu abur pentru cuptorul cu microunde care necesită între 3 și 8 minute pentru un proces complet și în majoritatea cazurilor încap cam 4-6 recipiente odată. Cele mai multe mame evită cuptorul cu microunde când vine vorba despre mâncarea bebelușilor/copiilor mici. Eu una, am ales pentru copilul meu metoda clasică, a fierberii în apă, pe aragaz.
  5. Să nu uităm nici de sterilizarea cu apă rece, care este și cea mai comodă. Se folosește în special atunci când recipientele de sterilizat nu sunt dintr-un material care să reziste la temperaturi înalte. În farmacii se găseste soluții speciale, sub formă lichidă sau tablete care se dizolvă în apă, iar în 30 de minute obiectele sunt numai bune de folosit. Unele soluții sunt cu clătire, altele fără, în funcție de ce au în compoziție. Un mare avantaj al acestei metode este că nu deteriorează tetinele sau recipientele de plastic, așa cum se observă, în timp, în cazul metodelor ce se bazează pe temperaturi înalte.

Mai rămâne o singură întrebare: câtă vreme rămâne un biberon steril? Specialiștii spun că maxim 2 zile, în condițiile în care l-ați păstrat închis, într-un loc curat.

Oricare metodă de sterilizare ați alege pentru copilul vostru, important este să urmați indicațiile obiectului sau soluției folosite.

Surse (eng):
http://www.babyzone.com/baby/feeding-baby/bottle-basics-advice_65373
http://www.webmd.com/parenting/baby/should-you-sterilize-your-babys-bottles
http://www.wikihow.com/Sterilize-Baby-Bottles
http://www.babycentre.co.uk/baby/formula/sterilising/