Gândesc și pentru asta am nevoie…


de carbohidrați de bună calitate, în primul rând. Asta ar spune creierul nostru dacă ne-ar putea transmite în mod direct un mesaj.

Pentru creier și buna lui funcționare carbohidrații sunt indispensabili. Carbohidrații complecși cunoscuți și ca amidon  sunt ideali. Aceștia necesită un timp mai îndelungat pentru a fi digerați iar absorbția lor are loc mai lent prin comparație cu celelalte grupe de alimente. Datorită acestui lucru, nivelul de insulină rămâne constant și sunt evitate variațiile mari de la hipo- la hiperglicemie.

Variațiile de la hipo – la hiperglicemie produc adesea modificări de comportament. Copilul poate avea manifestări din cele mai diverse. De la foarte agitat, atunci când zahărul intră în sânge la somnolență atunci când nivelul lui începe să scadă. Viteza cu care zahărul dintr-un anumit aliment pătrunde în sânge este cunoscută sub numele de indice glicemic.
Un indice glicemic mare înseamnă că zahărul din acest aliment pătrunde repede în organism făcând pancreasul să secrete brusc o cantitate mare de insulină.

Un indice glicemic mai mic înseamnă că insulina va fi secretată pe parcursul unei perioade mai lungi de timp și va asigura o valoare constantă a insulinei evitând astfel stările de agitație. Pentru a păstra un echilibru a nivelului de insulină secretat se recomandă consumul următoarelor grupe de alimente, bogate în amidon – carbohidrați complecși:

  • fructe în forma lor brută și nu sub formă de suc. Fibrele conținute de fruct încetinesc digestia și procesul de secreție al insulinei
  • cereale integrale, sunt bogate în amidon, se digeră mai încet și asigură un nivel constant al insulinei în sânge
  • legume cu indice glicemic scăzut precum lintea, năutul, soia, fasolea neagră, sfeclă de zahăr, morcov, roșii, varză, conopidă, castraveți praz, spanac
  • lactatele au un indice glicemic scăzut și trebuie consumate cât mai simple, evitându-se combinațiile de orice fel.

de grăsimi, va adăuga el. Creierul unui copil de până într-un 1 an este constituit din 6% grăsime. Fiind în continuă dezvoltare, el consumă, în această perioadă, 60% din aportul total de grăsimi al unui copil. Acesta fiind și motivul principal pentru care laptele matern conține o multitudine de grăsimi. Pentru alte grăsimi sănătoase ce pot fi oferite copilului consultați și articolul “Care sunt grăsimile bune pentru copilul tău?”

de gustări la intervale regulate, nu ar uita creierul să vă zică. Pe lângă mesele principale oferiți și încurajați copilul să mănânce gustări sănătoase.

Perioadele în care gustarea trebuie oferită este dimineața târziu și după amiaza devreme. Astfel nivelul de zahăr din sânge va rămâne constant și va asigura o bună funcționare a creierului.

Sursă foto:http://flic.kr/p/89PSRq