Cu bebelușul la restaurant

Dacă mi-aduc bine aminte, prima dată când am ieșit în oraș cu fetița din dotare a fost pe când ea avea aproape 2 luni. De atunci o tot luăm cu noi pentru că ne-am simțim bine împreună de fiecare dată.

La început situația era simplă; micuța stătea lipită de mami sau de tati în wrap sau mei-tai și de cele mai multe ori dormea. Acum însă situația s-a schimbat puțin…mai mult. Am să vă povestesc pe scurt ce e bine de știut/făcut atunci când ieșiți cu bebelușul la restaurant, pentru a fi convinși la plecare că veți mai repeta figura.

1- Alegeți un restaurant prietenos cu cei mici
Un prim criteriu de alegere a restaurantului este ambianța. Ar fi bine să aibe spațiu delimitat de nefumători, să fie aerisit și luminos, să ofere un scaun de masă special pentru copii și să fie mai informal. Cu cât restaurantul este mai pretențios, cu atât sunetele scoase de copilul vostru vor fi mai deranjante pentru cei din jur. Veți evita astfel mulți ochi, poate și încruntați, uitându-se către masa voastră.

2- Mergeți la restaurant cu puțin înainte de ora de masă a bebelușului
Ajungând puțin mai devreme, veți avea timp să comandați și să-i oferiți micuțului timp de acomodare cu localul. Când îi va fi foame, va mânca, eventual când primiți și voi mâncarea.

3- Verificați dacă restaurantul are un scaun de masă potrivit micuțului vostru
În București, din păcate sunt destul de puține restaurantele care oferă scaun de masă copiilor. De aceea ar fi bine ca în momentul rezervării să întrebați de el. Dacă au, cereți-le detalii despre scaun pentru a vă asigura că copilul va putea sta liniștit și confortabil. Dacă nu, poate că ar fi bine să-l luați pe cel de acasă, sau în cel mai fericit caz, pe cel portabil, ușor și numai bun de călătorit. Eu prefer să îl iau pe cel de acasă. Știu că este curat și domnișoara își poate pune boticul pe el liniștită oricât dorește.

4- Alegeți o masă cu suficient spațiu în jur
Atunci când faceți rezervarea, cereți o masă mai retrasă care are suficient spațiu în jurul ei. Astfel veți avea loc pentru bagaje sau pentru cărucior dacă micuțul este chiar mic.

5- Oferă-i copilului tău puțină distracție în timpul mesei
Uneori chiar și noi, adulții, ne plictisim la masă. Ce să mai zicem atunci de un copil? Pentru liniștea voastră și fericirea celui mic, luați de acasă câteva obiecte pe care le adoră sau unele cu care nu s-a mai jucat de multă vreme. În cazurile în care nu eram pregătiți sau am epuizat jucăriile, noi i-am dat fetiței noastre să se joace cu paiele de băut. S-a distrat cu ele mai bine de 10 minute aproape de fiecare dată.

6- Asigurați-vă că ați luat de acasă mâncare pentru bebeluș.
Dacă aveți un bebeluș mic căruia preferați să-i dați mâncare preparată acasă, verificați înainte de plecare că o aveți cu voi și că este suficientă. Dacă copilul este mai mare și îi comandați și lui ceva de la restaurant, asigurați-vă că aveți să-i oferiți ceva de ronțăit, în cazul în care nu mai are răbdare să aștepte mâncarea. Odată cu mâncarea, nu uitați să luați de acasă tacâmurile speciale și bavetă (babețică).

7- Schimbați scutecul celui mic înainte de a-l pune la masă
Acest lucru este valabil și la restaurant cât și acasă. Am observat că fetița mea își pierde interesul pentru mâncare dacă nu am schimbat-o înainte de masă și trebuia să o fac. Într-un restaurant cu atât mai mult.

8- Încercați să îl țineți pe copil în scaunul de masă pe tot parcusul mesei.
De cele mai multe ori, situația devine neplăcută atunci când copilul s-a plictisit de scaunul de masă. Odată scos va fi foarte greu să-l așezați înapoi. Drept urmare unul dintre părinți va mânca singur cât timp celălalt îl distrează pe micuț. Parcă nu asta v-ați dorit inițial, nu? Pentru a rezolva situația, aplicați punctele 2, 5, 6 și 7.

9- Așezați-vă copilul într-un loc ferit de posibilele accidente
În restaurantele pot avea loc oricând accidente. De aceea, e bine să așezați copilul într-un loc departe de traseul ospătarilor care cară mâncăruri fierbinți și băuturi. De asemenea, mutați din preajma lui tacâmurile, oliviera sau paharele. Fiți atenți și când primiți mâncarea ca cel mic să nu ajungă la ea.

10- Curățați mizeria cu un bacșiș pe măsură
Dacă cel mic își face simțită prezența prin murdărie, un bacșiș frumos oferit ospătarilor va rezolva problema, cu siguranță.

Ținând cont de aceste lucruri și având încredere în noi și copilul nostru, ieșirile la restaurant au devenit un obicei plăcut și dorit în familia noastră. Nu-mi rămâne decât să vă doresc și vouă același lucru.