Schema de diversificare perfectă

Schema de diversificare perfectă pentru fetița mea copiii mei și sper că și pentru mulți alți copilași.

 

Am vorbit în emisiunea “Totul despre mame” despre începutul diversificării alimentației. De atunci am tot fost întrebată ce schemă de diversificare am folosit, așa că m-am decis să v-o ofer și vouă, în speranța că va avea același succes ca și în cazul nostru.

Peste numai câteva luni o să apelez din nou la această schemă de diversificare, pentru băiețel, care pare de pe acum un mare mâncăcios.

O bună parte dintre specialiștii în domeniul alimentației bebelușului spun că diversificarea alimentației unui copil ar fi bine să înceapă cu legume, apoi să continue cu fructe și apoi cu făinoasele sau cerealele.
După acest principiu am mers și eu, adăugând totodată fiecărei mese și un prilej de joacă cu bucățele de legume foarte bine fierte.
Înainte de a face asta, m-am documentat temeinic despre ce este bine de făcut atunci când bebelușul se îneacă cu mâncare și mi-am lăsat prejudecățile la o parte și am lăsat copilul să se joace cu mâncarea.

Iată schema de diversificare perfectă acceptată cu succes de Moacă:

Ziua 1 pătrunjel (rădăcină) pasat – 2 lingurițe
Ziua 2 pătrunjel (rădăcină) pasat – 4 lingurițe
Ziua 3 pătrunjel (rădăcină) pasat – 6 lingurițe
Ziua 4 pătrunjel (rădăcină) pasat – 8 lingurițe
Ziua 5 pătrunjel (rădăcină) pasat – 10 lingurițe
Zilele 6-7-8 pătrunjel + morcov
Zilele 9-10-11 pătrunjel / morcov + țelină
Zilele 12-13-14 pătrunjel / morcov / țelină + 1 bucățică dovlecel (fără sâmburi)
Zilele 15-16-17 pătrunjel / morcov / țelină / 1 bucățică dovlecel + 1 roșie mică (curățată de coajă și de semințe), în sezon
Zilele 18-19-20 pătrunjel / morcov / țelină / 1 bucățică dovlecel / 1 roșie mică + 1 ardei gras sau gogoșar
Zilele 21-22-23 pătrunjel / morcov / țelină / 1 bucățică dovlecel / 1 roșie mică / 1 ardei gras sau gogoșar + 2-3 ciorchini de broccoli sau conopidă
Zilele 24-25-26 pătrunjel / morcov / țelină / 1 bucățică dovlecel / 1 roșie mică / 1 ardei gras sau gogoșar / 2-3 ciorchini de broccoli + 2-3 păstăi de fasole verde (fără boabe)
Zilele 27-28-29 pătrunjel / morcov / țelină / 1 bucățică dovlecel / 1 roșie mică / 1 ardei gras sau gogoșar / 2-3 ciorchini de broccoli / 2-3 păstăi de fasole verde (fără boabe) + 1 cartof mic
Ziua 30 pătrunjel / morcov / țelină / 1 bucățică dovlecel / 1 roșie mică / 1 ardei gras sau gogoșar / 2-3 ciorchini de broccoli / 2-3 păstăi de fasole verde (fără boabe) / 1 cartof mic + 1 bucățică de praz (opțional)

Aceasta este schema teoretică pe care am primit-o și pe care am urmat-o într-o proporție destul de mare.
Însă, în practică, schema de mai sus poate fi adaptată în funcție de preferințele fiecare copil, precum și de sezonalitatea alimentelor.

Astfel, iată câteva completări:

  • e recomandat să țineți cont de regula celor 3 zile pentru alimentele nou introduse.
  • piureul zilnic va avea DOAR 2-3 legume combinate, în funcție de ce aveți la îndemână și de sezon.
  • veți observa că în tabelul diversificării alimentatiei pentru bebelusi si copii broccoli și conopida apar în categoria de vârstă 9-12 luni și totuși ele apar și în schema de început a diversificării, adică 6-7 luni. Cum așa? Pentru că acum testăm. Totodată, schema de diversificare este un instrument cu ajutorul căruia observăm dacă copilul tolerează bine un aliment atât din punct de vedere al gustului, cât și a eventualelor reacții alergice sau de intoleranță.
  • copiii au nevoie de grăsimi și e bine ca acestea să fie din surse naturale, integrale (whole), nerafinate.
  • ritmul de creștere al sugarului este foarte rapid în primul an de viață. El își dublează greutatea de la naștere în primele 6 luni de viață și și-o triplează până la finalul primul an. După aceea, ritmul scade treptat. Proteinele și grăsimile sunt esențiale pentru creșterea optimă a bebelușului, cu precădere în primii ani de viață. Laptele matern, hrana ideală la această vârsta, asigură cantitățile optime de proteine și grăsimi necesare dezvoltării armonioase a copilului. Niciodată nu avem nevoie de un aport mai mare decât necesar de proteine în dietă. De cele mai multe ori, depășim necesarul de proteine oferind copilului zilnic produse lactate sau carne.
  • la început, legumele se servesc bebelușului preparate termic, de preferat la aburi.
  • puteți oscila în primele zile între morcov și pătrunjel. Deși schema inițială începea cu morcov, fetița mea l-a refuzat, așa că am făcut rocada cu următoarea legumă, adică pătrunjelul, pe care l-a acceptat fără probleme.
  • în schema de diversificare, cantitatea de piure de legume oferită bebelușului crește treptat. Cele 2-4-6-8-10 lingurițe sunt orientative. Copilul vă va arăta clar dacă mai dorește sau nu.Fiți observatori agili și startul în diversificare va fi unul de succes.
  • În primele câteva zile, vă recomandăm să îi oferiți piurelul cu degetul, ulterior putând trece la administrarea și cu lingurița. Motivele pentru care vă recomand asta sunt multiple, dar de unul sunt convinsă: natural este să mâncăm cu mâna, nu cu instrumentele de mâncat. Mâinile sunt ele însele un instrument extrem de sofisticat, ce transmit constant creierului și stomacului mesaje despre natura, temperatura, textura sau consistența alimentelor ce urmează a fi consumate sau respinse, după caz. Mâinile împreună cu ochii și nasul pregătesc întregul sistem digestiv pentru ceea ce urmează, chiar înainte ca alimentele să ajungă în gură. Furculițele și lingurițele nu au învățat încă să facă toate aceste grozăvii 🙂
  • e bine ca piureul oferit să fie chiar de la început de o consistență medie, nici prea apos, dar nici prea gros; și a fost de succes. Pe parcurs puteți adapta consistența în funcție de alimente și de preferințele copilului.
  • după ce a putut sta în fund și am început să folosim scaunul de masă, punându-i pe scaunul acesteia atât un castron cu piure, cât și bucățele de legume (bețișoare) preparate la abur . Ele erau un bonus de joacă/degustare/aruncare/molfăire etc. Astfel, fetița s-a obișnuit cu bucățele încă de la începutul diversificării. Nu s-a înecat? Ba da, dar fiind lângă ea și supraveghind-o constant nu au fost incidente serioase.

IMPORTANT!!! Citiți articolul special dedicat înecului și acordați-vă încredere, atât vouă cât și bebelușului în ceea ce privește instinctele umane.

Această schemă de diversificare mi-a fost oferită de dna. dr. Mihaela Mușetescu, medic pediatru cu competențe homeopate, medicul curant al fetiței mele la acel moment.
De aceea, recomandarea mea este ca înainte de a aplica această schemă de diversificare sau de a oferi copilului orice aliment să vă consultați cu medicul pediatru curant.

Și încă un lucru cu adevărat important: urmăriți-vă copilul, aveți încredere în el și în voi. Cu multă răbdare și cu un start bun, diversificarea alimentației unui copil va fi “floare la ureche”!

LATER EDIT: De mai bine de 1 lună cel de-al doilea copil din dotare a pornit-o pe drumul diversificării. Ce am făcut? Aceleași lucruri pe care le știam deja. Am început să-i dau juniorului piure de legume urmând schema de mai sus. Succesul a fost garantat. Prin urmare, sunt și mai convinsă că această schemă de diversificare este PERFECTĂ. Doar a avut rata de succes 100%, nu? 🙂

Vă doresc să găsiți curajul de a o încerca și de a fi părinți relaxați, fără preconcepții, fără temeri și cât mai încrezători că un copil va face numai lucrurile care îl ajută. Fiți cu ochii pe copilul vostru și rezonați cu propriul lui ritm.

Sursă foto: https://flic.kr/p/9aQ9hF