Dulceaţă de măceşe

Dulceaţă de măceşe

Masă

Gustare

Dietă

Fără gluten

Fel de mâncare

Desert

Ingredient principal

Fructe

Timp de preparare

40

Timp de gătire

50

Dificultate

dificil

Porţii

5 porții

Un preparat specific zonei Transilvaniei, această dulceaţă de măceşe este deosebită atât prin aspect şi gust, cât şi prin modul de preparare şi aromă.

Dulceață de măceșe este un preparat specific zonei Transilvaniei. Este deosebită atât prin aspect, consistenţă şi gust, cât şi prin modul de preparare.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Pentru a prepara dulceaţă din măceşe aveţi nevoie de un bol pentru a măsura, o sită mai rară ca cele pentru cernut mălai şi un robot de bucătărie.
  2. Se culeg măceşele şi li se taie mustăţile cu un cuţit. 
  3. Se clătesc bine, apoi se pun într-o oală şi se adaugă apă rece cât să le acopere. 
  4. Se lasă la foc mic timp de 40 de minute, acoperite cu capac. În acest timp apa scade cam la jumătate.
  5. Se scot câteva măceşe pe o farfurie şi se sfărâmă cu o lingură. Dacă sunt moi şi păstoase atunci sunt fierte. 
  6. Se lasă să se răcească și se pasează la robotul de bucătărie toate măceşele cu tot cu apa de la fiert. 
  7. Dacă nu aveţi robot sau blender puteţi face această operaţiune cu mâna sau cu pasatorul pentru piure. 
  8. Apoi, dacă aveţi sită la robot puteţi să le treceţi prin acea sită.
  9. Dacă nu aveţi va trebui să folosiţi o sită pentru mălai prin care veţi trece toată compoziţia folosind o lingură sau mâna.
  10. Cu bolul pentru măsurat se pun într-o oală 3 măsuri de măceşe şi o măsură de zahăr brun. Dacă aveţi o cantitate mai mare de măceşe, puteţi adapta numărul de măsuri până ce terminaţi cantitatea de fructe. 
  11. În acest moment, dulceaţa ar trebui să fie ca o pastă oranj. Pentru a păstra această culoare se stoarce o lămâie. Dacă nu veţi folosi zeamă de lămâie, rezultatul final va fi o dulceaţă maro închis.
  12. Se pune oala la foc mic. În timp ce oala se încălzeşte trebuie amestecată compoziţia pentru a nu se prinde de fundul vasului.  După ce ajunge la punctul de fierbere va trebui să mai clocotească 10 minute.
  13. Se pregătesc borcanele sterilizate. Dulceaţa se toarnă în borcane şi se închid cu capace cu filet. Borcanele se pun cu fundul în sus pentru a se evita golurile de aer.

Sugestie: Când puneţi pasta de dulceaţă la fiert împreună cu zahărul puteţi adăuga o cantitate variabilă de apă pe lângă cea de zahăr. Astfel veţi obţine o dulceaţă mai solidă ori mai lichidă, după preferinţă.

Sursă foto: https://flic.kr/p/dnMwoh