Tapioca pentru o creștere sănătoasă

Mulțumim Mihaela pentru articol!

Tapioca este un amidon alimentar extras din rădăcina plantei cassava. Cunoscută și sub denumirea de manioc, cassava este o plantă originară din America de Sud, de unde a fost răspândită în secolul al XVI-lea de către exploratorii portughezi și spanioli în Africa, Europa și India, fiind acum cultivată în întreaga lume. În general tapioca este folosită în budinci, sosuri și creme ca agent de îngroșare. De aceea în Marea Britanie tapioca este sinonimă cu o budincă îngroșată din lapte, dar sunt și țări, precum Brazilia, în care maniocul nu lipsește din alimentația zilnică, fiind folosit în condimentarea oricărui tip de mâncare.

Ce substanțe nutritive conține tapioca? 

În anumite regiuni din Africa, Asia și America de Sud, tapioca este cunoscută mai degrabă pentru calitățile sale nutriționale decât ca o desfătare dulce. Încă de la început trebuie spus că tapioca are foarte puține vitamine și nu conține proteine. În schimb este o sursă sănătoasă de carbohidrați și nu conține gluten.

Amidonul din tapioca are un nivel scăzut al colesterolului, grăsimilor saturate și al sodiului. O ceașcă de tapioca însumează 544 de calorii și include 1,5 mg omega-3, 3 mg omega-6 și 1g de fibre dietetice. Acidul folic (vitamina B9) este prezent  în cantitate de 6,1 mcg (adică 2% din necesarul zilnic), fierul de 2,4 mg (adică 13% din necesarul zilnic), iar calciul de 30,4 mg (3% din necesarul zilnic). Minerale precum fosforul, potasiul, zincul și magneziul se găsesc și ele în tapioca în cantități variate.

Când pot introduce tapioca în alimentația copilului?

Tapioca poate fi introdusă în alimentația copilului începând cu vârsta de 8 luni. Totuși este bine să vă consultați cu medical pediatru înainte, și bineînțeles informați-vă  foarte bine în legătură cu acest subiect. Pentru că nu conține gluten, tapioca poate fi foarte bine tolerată și de copii mai mici de 8 luni. Vă sfătuim să urmați regula celor 4 zile ca în cazul oricărui alt aliment.

Sub ce formă găsim tapioca?

În comerț tapioca se găsește sub diverse forme: făină, fulgi fini sau grosieri, bastonașe sau perluțe. Indiferent de forma lor, aceste produse trebuie înmuiate în apă înainte de preparare, pentru rehidratare. Perluțele de tapioca, cel mai des întâlnite, vor absorbi o cantitate de apă egală cu de două ori volumul lor, devenind tari și umflate. Toate aceste produse sunt în mod obișnuit albe, doar bastonașele și perlele pot fi colorate. Cea mai des întâlnită culoare este maro, dar sunt disponibile și în culori pastelate.

Cum se prepară?

În alimentația bebelușilor perluțele sau făina de tapioca se adaugă în lapte și se fierb împreună, obținându-se o cremă de lapte sau budincă. Acest preparat este potrivit la începutul diversificării, atunci când bebelușii învață să treacă de la lichid la o consistență mai cremoasă.

Pentru copiii mai mari puteți încerca diverse deserturi adăugând pe lângă tapioca diverse ingrediente: lapte de cocos, ouăzahăr sau alt îndulcitor, vanilie etc. Amidonul din tapioca este opac înainte de preparare și devine translucid atunci când este gătit.

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Tapioca
http://www.livestrong.com/article/509033-the-health-benefits-of-tapioca/
http://www.livestrong.com/article/21646-nutritional-value-tapioca/#ixzz26662LVKI
http://healthbenefits-fruitsvegetables.blogspot.ro/2012/04/tapioca.html

Sursă foto: http://flic.kr/p/4hZr3Z