Prima vizită la medicul dentist pediatru

Îţi mai aduci aminte când ai fost prima dată în cabinetul medicului dentist? Nu-i aşa că erai la şcoală şi că mai mult ca sigur te durea un dinte? Ai avut curaj să intri? Ai rămas cu amintiri plăcute? Nici noi…

Pentru copiii noştri, cu siguranţă, ne dorim altceva. Şi din fericire, astăzi chiar le putem oferi celor mici experienţe plăcute la dentist, dar şi mai important, o viaţă fără teama de a merge la medic. Dar numai dacă îi obişnuim cu mediul din cabinet, cu medicul şi echipamentele, încă din copilărie.

Când trebuie să aibă loc prima vizită la medicul dentist pediatru?

Academia Americană de Stomatologie Pediatrică (AAPD) recomandă ca prima vizită la medicul dentist pediatru să aibă loc după erupţia primului dinţişor, dar nu mai târziu de prima aniversare.

Cum ne pregătim de acasă pentru această vizită?

Indiferent de vârsta pe care o are copilul, acesta va pleca de acasă pregătit să se întâlnească cu Zâna Măseluţă, într-un tărâm de basm. Optimist, vesel şi mai ales odihnit. Recomandăm ca primele vizite să aibă loc dimineaţa, când copiii sunt odihniţi şi cooperanţi.

Părintele, pe de altă parte, va folosi numai termeni pozitivi la adresa medicului şi a experienţei în general. În nici un caz nu vom speria copilul spunându-i: „dacă nu eşti cuminte, te duc la doctor ca să…”, „să nu îţi fie frică, nu se întâmplă nimic rău acolo”, „nu îţi scoate nimeni nici un dinte”, „nu o să te doară”.

Ca o regulă generală, este important să nu transmitem emoţiile noastre celui mic. Le are deja pe ale lui, fiind vorba de un loc nou, oameni noi, însă întreg personalul clinicii va şti cum să îl ajute să se integreze.

Ce să întâmplă la prima vizită? Ce pot aflu, mai ales dacă am un bebeluş?

În funcţie de vârsta copilului, medicul dentist va evalua starea de sănătate orală a acestuia şi îţi va oferi informaţii şi recomandări, pentru o dezvoltare sănătoasă a întregului organism, pentru toată viaţa:

  • Examenul cavităţii orale, examinarea stării de sănătate a dinţilor, a gingiei, a obrajilor, a limbii, precum şi a muşcăturii (felul în care copilul apropie maxilarele)
  • Evaluarea riscului de apariţie a cariilor dentare şi recomandarea unui supliment de fluor sau a sigilărilor dentare, ca metodă auxiliară de prevenţie
  • Informaţii despre etapele de dezvoltare a aparatului dento-maxilar şi sfaturi potrivite vârstei şi perioadei următoare, pentru o dezvoltare sănătoasă
  • Recomandări de prevenţie şi profilaxie acasă; prevenţia accidentelor sau a leziunilor la nivelul cavităţii orale şi al dinţilor şi efectuarea unui periaj profesional (la nevoie)
  • Informaţii privind obiceiurile vicioase şi importanţa eliminării acestora (sugerea degetului, folosirea suzetei o perioadă îndelungată, roaderea unghiilor etc.)
  • Sfaturi pentru o alimentaţie corectă, variată, cu un aport cât mai scăzut de zaharuri şi carbohidraţi
  • Recomandări privind importanța vizitei regulate la stomatolog la fiecare 3-6 luni: rol în prevenție, monitorizarea dezvoltării dento-maxilare, tratamentul timpuriu al afecțiunilor apărute, creșterea gradului de confort și încredere ale copilului față de medicul dentist.

Este important ca prima vizită să fie una de acomodare, în care medicul să nu lucreze efectiv. De asemenea, recomandarea noastră este de a aduce copilul în clinică atunci când încă nu are o problemă sau o urgenţă/durere, pentru a fi siguri de reuşită.

Când trebuie să revin cu copilul la medicul dentist?

În funcţie de recomandările medicului, controlul periodic (însoţit de un periaj profesional, în funcţie de vârstă) trebuie efectuat la fiecare 6 luni, ca şi în cazul adultului. Pentru copiii mai mici de 3 ani este bine ca vizitele să aibă loc la 3 luni. În clinica DE4KIDS, copiii cu vârsta până în 3 ani beneficiază de consultaţie gratuită, iar cei peste 3 ani au la dispoziţie 3 vizite de acomodare gratuite.

Prima vizită la medicul dentist pediatru 1

Ce trebuie să fac acasă, până la următoarea întâlnire cu medicul stomatolog?

Este important să folosim toate mijloacele posibile pentru a reduce riscul de apariţie a cariei dentare. Acest lucru ne asigură vizite liniştite şi de succes. Un copil care prezintă durere, abces, nu este coperant şi mai important decât atât, nu se poate odihni şi nu se poate alimenta corespunzător.

  • Respectă regulile de igienizare orală încă de la naştere! Primul dinţişor poate să însemne şi prima carie, de aceea trebuie folosită periuţa de dinţi şi pasta, adaptate vârstei copilului.
  • Nu adormi copilul seara fără să îi cureţi guriţa/dinţişorii! Noaptea secreţia salivară scade şi odată cu ea şi protecţia oferită împotriva dezvoltării cariilor.
  • Ţine cont de recomandările privind alimentaţia sănătoasă şi eliminarea obiceiurilor vicioase
  • Nu uita de controlul periodic! Poți programa vizita înainte de a pleca din clinică și vei primi un email/SMS de reamintire cu câteva zile înainte.

Vizita la medicul dentist încă de la o vârstă mică este metoda cea mai simplă prin care putem preveni caria dentară şi putem stabili obiceiuri sănătoase, pentru toată viaţa. Acomodarea cu medicul şi mediul din cabinet încă din copilărie reduce anxietatea şi teama viitorului adult de tratamente dentare. Amânarea tratamentelor din cauza fricii conduce la manopere extinse, laborioase, consumatoare de timp şi mai ales costisitoare.

Material realizat de echipa DE4KIDS