Îngrijirea orală a copilului în primul an de viaţă

Atunci când vin cu bebeluşul de la maternitate, părinţii primesc  o listă întreagă cu sfaturi de îngrijire: băiţa, curăţarea urechilor, a ochilor şi a năsucului, igiena bontului ombilical şi a zonei intime, însă nu foarte mulţi primesc informaţii despre îngrijirea orală, la fel de importantă ca şi cele de mai sus.

Apar întrebările, iar cel mai în măsură să le răspundă este medicul dentist, specializat în stomatologie pediatrică.

Când încep să îi curăţ bebeluşului guriţa?

Încă de la naştere, guriţa bebeluşului ar trebui curăţată dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

Cu ce curăţ guriţa bebeluşului?

Recomandăm folosirea unei bucăţi de tifon/faşă sterilă umezită cu apă, cu care se şterge gingia, limba, cerul gurii şi interiorul obrajilor, pe cât posibil. În acest mod se efectuează şi un masaj gingival benefic, ce activează circulaţia sângelui la acest nivel.

Când încep să folosesc periuţa şi pasta de dinţi?

Odată cu apariţia primului dinţişor se pot folosi periutele-degetar, cu peri moi, cauciucaţi, împreună cu o cantitate foarte mică de pastă de dinţi fără fluor, cam cât dimensiunea unui bob de orez. Începând de la vârsta de 1 an se poate utiliza periuţa de dinţi clasică, adaptată vârstei, cu pastă de dinţi cât un bob de mazăre.

Important! Periuţa de dinţi trebuie schimbată o dată pe anotimp, chiar mai des, dacă bebeluşul a fost răcit!

Care sunt alimentele benefice pentru sănătatea dentară?

Alimentaţia sănătoasă şi variată contribuie atât la sănătatea dentară a copilului, cât şi la cea generală. Odată cu diversificarea alimentaţiei, copilul trebuie să consume legume şi fructe, cereale, lactate, carne şi ouă. Pentru prevenirea afecţiunilor dentare este important eviți sau să reduci consumul de alimente care conţin zahăr, dar şi carbohidraţi.

Cum să trecem mai uşor peste erupţia primilor dinţi?

Atunci când bebeluşul se naşte, dinţii temporari sunt deja prezenţi în osul maxilar şi aşteaptă vârsta potrivită pentru a-şi face apariţia. Erupţia primului dinţişor este un moment pe cât de frumos, pe atât de dificil, pentru majoritatea copiilor. În această perioadă cei mici sunt agitaţi, nu dorm bine, refuză alimentele. Pentru a calma durerile asociate erupţiei dentare, poţi oferi copilului jucării speciale pentru dentiţie şi gel de calmare, dar numai la recomandarea medicului.

Când trebuie să aibă loc prima vizită la medicul stomatolog pediatru?

Prima vizită a copilului la medicul dentist ar trebui să aibă loc atunci când apare primul dinte, sau cel târziu cu ocazia primei aniversări. În cadrul acestei vizite, medicul discută cu părinţii şi le oferă toate informaţiile de care au nevoie, pentru fiecare etapă de vârstă ce va urma, asemenea medicului pediatru al copilului. Informaţiile privesc regulile de igienă dentară, calendarul erupţiei dinţilor, aportul controlat de fluor, alimentaţia corectă, obiceiurile vicioase, caria dentară – cum poate fi recunoscută şi prevenită etc.

Cât de des trebuie să merg cu copilul la dentist?

Copilul ar trebui să viziteze medicul dentist o dată la 6 luni. Astfel, el va percepe vizitele ca pe ceva obişnuit, iar atunci când va creşte şi va avea nevoie de tratamente dentare, nu va fi anxios. Între copil şi medic se pun bazele unei relaţii de încredere şi de prietenie, cu beneficii pe termen lung.

Cum pot preveni apariţia cariilor dentare?

Indiferent ce consumă înainte de culcare, nu lăsa copilul să adoarmă fără a-i curăţă guriţa! Resturile de lapte sau ceai îndulcit care rămân peste noapte în cavitatea orală fermentează, secreţia salivară este scăzută, iar ph-ul devine acid. Bacteriile se dezvoltă şi afectează mugurele dentar şi dintele atunci când acesta erupe. După curăţare, poţi oferi copilului numai apă.

Ce altceva ar mai trebui să ştiu?

Chiar şi pe dinţii abia erupţi poţi să apară pete albe, cretoase sau zone decolorate sau chiar mai închise la culoare. Acestea sunt semne ale cariei dentare incipiente, de aceea este bine să consulţi medicul dentist pediatru cât mai curând, pentru a putea stopa procesul de dezvoltare. De asemenea, trebuie să ai grijă atunci când copilul începe să meargă, pentru a evita leziunile dentare cauzate de cădere. În plus, copilaşii pot duce la guriţă obiecte mai dure şi îşi pot ciobi dinţii. Este important să contactezi medicul şi în aceste cazuri.

Ca o concluzie…

Dinţii de lapte au un rol foarte important şi trebuie îngrijiţi cu maximă responsabilitate. Incisivii se schimbă în jurul vârstei de 6 ani, însă măseluţele temporare, cele care se cariază cel mai uşor, rămân pe arcadă până la 10-11 ani. În afară de rolul pe care îl au în masticaţie, aceştia îl ajută pe copil să vorbească corect, să zâmbească şi să lege prietenii. În plus, menţin spaţiul necesar erupţiei dinţilor permanenţi, pe care copilul îi va avea până la vârsta adultă.

Setează-i copilului obiceiuri sănătoase de îngrijire orală încă de la naştere! Acestea, păstrate acasă, împreună cu o vizita regulată la medicul dentist pediatru şi o dietă echilibrată pun bazele unui zâmbet frumos şi sănătos, pentru toată viaţa.

Articol realizat de echipa DE4KIDS