Cum să alegi dentistul copilului tău

Mulţi copii sunt trataţi de către medicul dentist generalist, cel care are grijă de întreaga familie. Totuşi, medicul dentist pediatru poate să îi ofere copilului tratamente specializate, în urma competenţelor dobândite prin cursuri ce pun accent pe psihologia copilului, dar şi pe recunoaşterea şi rezolvarea problemelor dentare specifice copilăriei şi adolescenţei.

Este important să găseşti un specialist care are grijă de dinţişorii copilului într-o atmosferă relaxată şi distractivă! Astfel se pun bazele unei atitudini pozitive pe termen lung. Dentistul pediatru va fi prietenul copilului inclusiv în perioada de adolescenţă.

Medicul dentist pediatru:

  • Este specializat în tratamente pe dinţi temporari, dar şi permanenţi; dinţi în dezvoltare, în schimbare.
  • Pune accent pe prevenţie, pentru a asigura sănătatea dentară pe termen lung. Acesta îi învaţă pe copii despre obiceiurile sănătoase şi recomandă tratamente preventive (sigilările dentare, fluorizările).
  • Are experienţă în detectarea obiceiurilor vicioase ale copiilor şi în corectarea acestora.
  • Recunoaşte afecţiunile ortodontice şi recomandă vizita la medicul specialist ortodont pentru alinierea dinţilor malpozitionati sau corectarea muşcăturii incorecte.
  • Oferă informaţii despre importanţa unei diete echilibrate în formarea şi dezvoltarea dinţilor, dar şi a întregului organism.
  • Recomandă gutiere de protecţie pentru a preveni accidentele pe durata practicării sporturilor.
  • Explică celui mic, prin tehnica “Tell-Show-Do”, ce urmează să facă, pas cu pas, pe măsură ce lucrează şi are experienţă în lucrul cu copiii anxioşi, pe care îi ajută, cu răbdare, să treacă peste teama firească.
  • Tratează dinţii afectaţi în urma accidentelor (fracturaţi, mobili, avulsionati).

5 criterii pentru alegerea corectă a medicului dentist pentru copilul tău

  1. Medicul dentist pediatru are experienţă în lucrul cu copiii? Experienţa nu ţine cont de vârstă, ci de faptul că specialistul în stomatologie pediatrică lucrează numai cu copiii, în medie 30 de micuţi săptămânal.
  2. Medicul pune accent pe prevenţie? Măsurile preventive sunt esenţiale în dezvoltarea copiilor. Modul în care cel mic percepe rutina igienei orale din copilărie îşi poate pune amprenta asupra dezvoltării ulterioare a adolescentului şi a viitorului adult. Deprinderea periajului corect acasă şi a controlului de rutină la fiecare 6 luni îl va ajuta pe copil să se bucure de sănătate dentară pentru toată viaţa.
  3. Tratamentele dentare dedicate exclusive copiilor: coroane dentare de zirconiu, trainere, aparate dentare fixe şi mobile etc. În plus, medicul dentist pediatru este specializat atât în tratarea cât şi în prevenţia afecţiunilor specifice copiilor.
  4. Clinica stomatologică dispune de tehnici avansate de anestezie precum inhalosedarea sau anestezia generală? Copiii cu nevoi speciale, cei cu tratamente dentare extinse sau cei anxioşi beneficiază de soluţii care să le uşureze tratamentul şi să îi ajute să se acomodeze mai uşor cu mediul din clinică. La DENT ESTET 4 KIDS funcţionează singurul Departament AŢI dintr-o clinică dentară din România.
  5. Echipa de medici este multidisciplinară? O echipă în care specialiști în stomatologie pediatrică, ortodonţie, profilaxie pentru copii, chirurgie, ORL sau anestezie colaborează şi oferă, integrat, tratamente dentare complete.

Vizita la medicul dentist pediatru poate fi o experienţă pozitivă pentru tine şi copilul tău, dacă alegi specialistul potrivit.

Articol realizat de echipa DE4KIDS