Trucuri esenţiale pentru a cumpăra, păstra și curăța avocado

Se spune că avocado ar fi cel mai hrănitor fruct din lume. Este o sursă excelentă de potasiu, grăsimi mononesaturate sau luteină, precum și o serie de alte vitamine şi minerale. Despre textura cremoasă şi gustul minunat nici nu mai vorbim. Totuşi, avocado este un fruct destul de pretenţios, se coace greu, oxidează rapid, este greu de estimat perioada de coacere precum și momentul ideal pentru a fi consumat. De aceea vă venim în întâmpinare cu câteva trucuri care vor uşura pregătirea pentru cel mai bun sos guacamole.

Cum recunoaştem avocado copt, până să fie prea copt

Avocado copt, gata pentru a fi consumat are coaja închisă la culoare, dar fără pete negre și moi, sau crăpături. Diferenţa între un avocado copt şi unul deja înnegrit la interior  o face aspectul fructului, sub codiţa. Aşadar, după ce îndepărtaţi codiţa, observaţi culoarea fructului la interior. Dacă este verde deschis, iar fructul are o textură moale, înseamă că este gata de pus pe masă. Dacă are o culoare maronie sub codiţa, este deja prea copt.

Cum se coace avocado

De regulă, în magazine se găseşte avocado necopt. Unui avocado tare, cu coaja deschisă la culoare, îi poate lua aproximativ 5 zile să se coacă. Iată un truc pentru a grăbi coacerea acestuia: aşează avocado într-o pungă de hârtie, alături de un măr sau o banană, la temperatura camerei. Pe măsură ce se coace, coaja fructului se închide la culoare, iar miezul devine din ce în ce mai moale. Totuşi, culoarea nu poate arăta cu precizie gradul de coacere. Cel mai sigur, se apasă uşor coaja fructului pentru a aprecia fermitatea acestuia. Trebuie să fie ferm, dar destul de moale pentru a fi zdrobit uşor cu o furculiţă.

Cum se păstrează avocado în frigider

Avocado se poate ţine la frigider, întreg, doar după ce s-a copt și se poate păstra astfel timp de aproximativ o săptămână. Nu uitaţi să verificaţi culoarea de sub codiţă pentru a evita să îl ţineţi până prea mult.

Pentru a păstra o jumătate de avocado a frigider, este important să țineți sâmburele la locul lui, pentru a proteja miezul împotriva oxidării. Se stropeşte miezul cu zeama de lămâie şi se aşează într-un vas din sticlă sau plastic, închis ermetic.

Cum se curăţa avocado

Curăţarea unui avocado nu pune nicio problemă, atâta timp cât este bine copt. Totuşi, modul în care îl curăţam influenţează impactul pe care îl poate avea asupra sănătăţii noastre. Ştim deja că cele mai multe și importante substanţe nutritive se regăsesc, de obicei, în coaja fructelor şi a legumelor, cea pe care de multe ori o aruncăm, din păcate. Deşi coaja de avocado este prea tare pentru a fi consumată, miezul fructului are o concentraţie mult mai mare de vitamine și minerale în zona imediat apropiată de coajă, care are o culoare ceva mai închisă decât restul frucutului.

Când este copt, avocado se curăţa de coajă, extrem de uşor. O variantă este să se taie fructul în două, apoi din nou în jumătăţi. Fiecare sfert se decojeşte cu mâna și se păstrează miezul şi, dacă vreţi chiar şi sâmburele, care se poate mânca, de asemenea. Asftel obţineţi bucăţi frumoase, uniforme. Eu prefer să îl tai în jumătăţi, să scot miezul cu o linguriţă, şi să adun toată pulpa plină de substanţe nutritive, aflată lângă coajă. Totuşi, folosind această metodă, aspectul nu este tocmai plăcut la final.

Surse:

http://www.huffingtonpost.com/entry/the-avocado-hacks-you-want-and-need_55c8921de4b0f73b20b9cc85

http://www.thekitchn.com/use-this-simple-trick-to-determine-whether-an-avocado-is-ripe-inside-tips-from-the-kitchn-172933

Sursa foto:
https://flic.kr/p/2wZBuV