Top 3 surse de fier în alimentaţia copiilor

Fierul este unul dintre mineralele indispensabile pentru dezvoltarea și buna funcționare a organismului, în primul rând pentru că asigură transportul oxigenului în corp, prin celulele roşii sau hemoglobina. Acesta joacă un rol important în asigurarea oxigenării ţesuturilor, susţinând, astfel, un metabolism sănătos pentru organe şi muşchi. Fierul are, de asemena, un rol important în susţinerea sistemului imunitar și în asigurarea unei rezistențe crescute împotriva infecțiilor.

Absorbiția fierului din alimente depinde de mai mulţi factori despre care puteţi citi aici. Deși unele alimente de origine vegetală conţin cantităţi însemnat mai mari decât cele de origine animală, acestea din urmă reprezintă o sursă de fier care se asimilează mai bine decât cele vegetale. Totuşi, asocierea surselor vegetale cu alimente bogate în vitamina C şi-au dovedit eficiența în ceea ce priveşte absorbţia fierului.

Astazi vă prezentăm cele mai bogate 3 surse de fier, de origine animală și vegetală.

Surse de fier de origine vegetală:

1. Soia, fasole, linte

Pe lângă produsele din soia existente, soia boabe poate fi folosită în supe, sosuri, piureuri, în timp ce tofu poate fi oferită ca finger food, fiind moale și ușor de mestecat. Fie că gătiți lintea în combinație cu orez, morcovi sau spanac, adăugați-i un plus de aromă cu mirodeniile care o completează de minune: coriandruchimen sau șofran.

2. Semințe de susan integral

Pe lângă faptul că sunt bogate în calciu, conțin aproximativ 1.3 mg de fier într-o lingură de semințe. Susanul poate fi cumpărat în varianta sa nedecorticată sau decorticată, crudă sau prăjită. Pentru a beneficia de tot complexul de substanțe nutritive, cumpărați semințe crude și evitați pe cât posibil prăjirea acestora.
Semințele de susan pot fi consumate ca atare, în prăjituri, torturi, produse de panificație sau pot fi râșnite și adăugate în smoothie, salate sau alte preparate.

3. Spanac

Spanacul face parte dintre legumele pentru care se recomandă fierberea, pentru cel mult 4-5 minute, într-un vas neacoperit. S-a dovedit faptul că 50% din acidul oxalic conținut în spanac este eliminat prin fierbere.

Surse de fier de origine animală:

1. Carne de vită sau de pasăre

Carnea poate fi introdusă destul de devreme în alimentația copilului. Detalii despre acest lucru găsiți în articolul “Tabelul diversificării alimentației pentru bebeluși și copii”.  În alimentația unui copil cantitatea de carne ar fi bine să fie într-un procent mult mai mic decât legumele, fructele și cerealele. Serviți porții în care proporția să fie de 2/3 în favoarea legumelor.

2. Scoici, midii, stridii

Fructele de mare sunt unele dintre alimentele cu cel mai mare potenţial alergen. Unii experți sugerează vârsta de 10 luni pentru introducerea acestora, când majoritatea grupelor de alimente au fost introduse în alimentație. Totuși, dacă în familie sunt înregistrate cazuri de alergii, astm, acest pas trebuie amânat până la vârsta de 3 ani.

Când cumpărați crustacee sau scoici proaspete în propriul înveliș, acestea ar trebui să aibă o etichetă cu specificații în legătură cu produsul și producătorul.

3. Sardine, ton, somon

Peștele se serveşte copiilor numai când este gătit suficient de mult, fie fiert, copt în cuptor, pe grătar sau prăjit.  Ustensilele care au intrat în contact cu peștele se spala bine pentru a nu alte alimente cu bacterii prezente în peştele proaspăt.

Surse:
http://www.webmd.com/diet/iron-rich-foods
http://www.vrg.org/nutrition/iron.php#r4
http://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
http://www.sfatulmedicului.ro/Vitamine-si-minerale/importanta-fierului-in-dieta_1518

Sursa foto:
https://flic.kr/p/61rqjw