3 trucuri pentru o alimentație sănătoasă la drum lung

Vara este în toi şi întreaga familie aşteaptă cu nerăbdare concediul. Fie că alegeţi să faceţi o drumeție la munte sau să vă relaxaţi la malul mării, poate chiar un traseu în care să bifaţi mai multe obiective turistice, timpul petrecut în maşină până la destinaţie poate fi destul de lung. Atât copiii cât şi părinţii au nevoie de gustări sau chiar o masă consistentă atunci când masa la un restaurant nu este o opţiune viabilă.


De regulă, în vacanţă părinţii lasă garda jos şi mai încălcă din regulile de acasă în multe privinţe, însă alimentaţia sănătoasă ar trebui să fie în continuare o prioritate. Din experianța proprie, excepţia din vacanţă se va repeta şi la întoarcerea acasă, asadar alegeți cu grijă ce reguli sunteți dispuși să “ocoliți”.
Chiar dacă suntem mai relaxaţi în ce priveşte rutina meselor, să nu cădem în extrema gustărilor şi sucurilor luate direct de pe rafturile din benzinărie. Pentru asta este necesară o pregătire prealabilă. În primul rând, în cazul copiilor sau chiar adulţilor care suferă de rău de maşină, pregătiți-vă să luați la voi alimente care previn răul de mişcare.

Iată câteva trucuri pentru a vă bucura de o alimentaţie sănătoasă chiar şi la drum lung:

Mâncare proaspătă la pachet

Ţineţi mâncarea în frigider până în momentul plecării, chiar în congelator pentru alimentele care se pretează a fi congelate, și folosiţi o pungă sau o cutie izotermă pentru prima masă pe drum. Nu luați cantități mari și nici alimente ușor perisabile. Puneţi la pachet fructe proaspete, legume tăiate în bucăţi care se pot ţine uşor în mâna și sandvişuri cu pâine integrală.

Apă, nu suc

Sucul natural de fructe, este bogat în calorii (se storc mai multe fructe pentru un pahar de suc) şi este lipsit de fibre (se separă prin procesul de stoarcere), aşadar acestea pot oferi un plus de energie celor mici şi consumate în exces pot provoca diaree. Optați pentru apă plată sau apă fiartă şi răcită, pe care o puteți păstra tot intr-o pungă sau cutie izotermă pentru a nu se încălzi prea tare pe drum.

Ronţăieli sănătoase, între mesele principale

Încercați pe cât posibil ca gustările pe care le luaţi în maşină să fie uşor de ţinut în mână, să nu fie lipicioase, zemoase sau să se sfărâme cu uşurinţă. Vă puteţi inspira din articolul 4 tipuri de gustări sănătoase şi rapide.
Copiii se plictisesc uşor în călătoriile cu maşina aşa că pregătiţi de acasă activităţi interesante pentru a nu fi tentaţi să ronţăie ceva când intervine plictiseala. Încercaţi să păstraţi un program echilibrat al meselor, cu gustări între mesele principale.

Concediul alături de copii mici poate fi solicitant, însă scopul este să vă relaxaţi. Bucuraţi-vă de fiecare moment!

Foto: https://flic.kr/p/8Dn4jk