4 metode eficiente pentru decojirea roșiilor

Roşiile sunt vedetele sezonului cald, fie că le folosim în salate, supe reci sau calde, tocănițe, pizza sau paste. Există chiar şi reţete de desert cu roşii. Să nu uităm că, din punct de vedere botanic, roşiile sunt, de fapt, fructe. Curăţarea roşiilor de coajă poate fi o activitate solicitantă şi care consumă mult timp, așadar avem nevoie de soluţii eficiente pentru a scurta timpul petrecut în bucătărie, mai ales pentru activităţi de rutină.

Deşi coaja roşiilor conţine o cantitate mare de flavonoizi, cu puternic efect antioxidant şi, prin urmare, este indicat să le consumăm întregi, uneori avem nevoie să îndepărtăm coaja acestora. Motivele pot fi multiple: fie este o chestiune de gust (unii copii nu mănâncă roşia pentru că nu tolerează coaja acesteia) sau de necesitate (în pregătirea sosurilor, sucurilor de roşii sau a supelor).

Iată 4 metode eficiente pentru decojirea roșiilor:

  1. Blanşare
metode eficiente pentru decojirea roșiilor

Se îndepărtează codiţa, scoţând cu vârful unui cuţit toată partea verde și lemnoasă a roşiei. În partea opusă, se crestează coaja la suprafaţă, făcând un “X” sau un “plus”, cu ajutorul cuţitului.  Între timp, se pune apa la fiert, suficientă cât să poată acoperi roşiile pe care urmează să le decojim. După ce apa fierbe, se pun cu grijă roşiile în vas şi se lasa cel mult un minut. Se scot cu o lingură perforată şi se pun imediat într-un vas cu apă rece (sau în apă cu gheaţă) pentru câteva secunde, până se răcesc complet.

Acum coaja se poate îndepărta cu uşurinţă. Pasul acesta îl pot face chiar şi cei mici, care abia aşteaptă să îşi pună mânuţele la treabă şi să îşi ajute părinţii la bucătărit. Este o bună ocazie pentru ei să îşi exerseze abilităţile motorii şi coordonarea mâinilor. Roşiile astfel decojite pot fi tocate mărunt, feliate sau mixate în blender, în funcţie de reţeta. La nevoie, se pot îndepărta şi seminţele cu o linguriţă.

Sugestie: Apa fiartă rămasă poate fi folosită şi pentru a blanşa alte legume, dacă este cazul, sau pentru a face o supă, a fiebe paste sau orez.

  1. Coacere

metode eficiente pentru decojirea roșiilor

Roşiile pot fi decojite foarte uşor, după ce se coc pe un grătar, o tigaie tip grill sau în cuptor. Este poate cea mai uşoară dintre metode, dacă nu avem nevoie de roşii proaspete în reţeta noastră și avem o cantitate mare de roșii de decojit. În plus, vor avea şi un gust aparte, uşor afumat.

Se taie în jumătate, se îndepărtează codiţele şi toată porţiunea verde a roșiilor, după care se aşează jumătăţile cu partea tăiată în jos, pe grătar, în tigaia grill sau într-o tavă, pe hârtie de copt. Nu este nevoie să lăsaţi spaţiu între ele, aşadar se pot pregăti cantităţi mai mari în acest fel. Roşiile se coc până când devin moi şi se simte un miros uşor afumat, între 10 şi 15 minute. Se scot din cuptor sau se iau de pe foc şi se lasa să se răcească pentru a putea fi manevrate cu uşurinţă, după care se pot ridica foarte simplu „pălăriile” lor, coaja care deja este desprinsă de miez..

  1. Îngheţare

metode eficiente pentru decojirea roșiilor

Se spală roşiile bine, se îndepărtează codiţele, la fel ca la metodele anterioare, şi se aşeză într-o pungă de plastic, pentru conservarea alimentelor, în congelator, unde se țin pentru câteva ore, până când sunt complet îngheţate. Roşiile se pot păstra astfel şi pe perioade mai lungi, peste iarnă de exemplu, însă nu este eficient să le conservăm întregi pentru că vor ocupa foarte mult spaţiu. Se scot din congelator şi se ţin pentru un sfert de oră la temperatra camerei, după care se îndepărtează coaja, folosind un cuţit pentru curăţat.  Metoda  aceasta nu este mereu la îndemână, datorită timpului lung de aşteptare şi a spaţiului liber necesar pentru congelare, însă este o soluţie pentru preparatele crude.

  1. Curățare manuală

Pentru reţetele „la minut”, când am nevoie să curăţ o singură roşie, niciuna dintre metodele mai sus nu îmi pare a fi eficientă. Ce obişnuiesc eu să fac este: îndepărtez codiţa, tăi roşia în sferturi, iau fiecare sfert şi îl aşez pe un tocător cu coaja în jos şi folosind un cuţit cu lama lungă, tăi cât mai fin coaja roşiei. De asemenea, dacă am roșia urmează să fie pasată, se poate taia în jumătăți si se rade miezul pe o răzătoare până se ajunge la coajă.

Voilà! Care este metoda voastră favorită?

Surse:

http://lifehacker.com/5825912/freeze-tomatoes-to-easily-remove-the-skins-for-sauces-and-soups

Surse foto:
https://flic.kr/p/8dA9tZ
https://flic.kr/p/5gYj6k
https://flic.kr/p/bgfdLi