Cât de importantă este diversitatea în alimentaţia bebeluşului?

Începutul diversificării alimentaţiei este un teren necunoscut pentru părinţii aflaţi la primul copil. Întrebările sunt nenumărate, de la ce, cât şi cum trebuie să mănânce copilul până la: dacă nu îi place sau mai mult, cum de îi place aşa ceva? Diversificarea este un proces exploratoriu pentru copii (dar şi pentru părinţi). Bebeluşul este un mic Magellan sau Columb pe tărâmul mâncărurilor, la vârsta de 6 luni descoperă gusturi, culori, texturi, mirosuri, senzaţii, și traversează mai degrabă un proces de cunoaştere decât unul de hrănire.


Cum de îi place aşa ceva sau ce e de făcut dacă nu îi place?

Dacă tipurile de alimente, ordinea introducerii lor, timpul de aşteptare între două alimente introduse, toate aspectele “tehnice” sunt clarificate printr-o cercetare temeinică, mai rămâne întrebarea: dar nu se plictiseşte? Alimentele noi se introduc treptatat, cu o perioadă de aşteptare de 4 zile, şi nu am putut să nu mă întreb în primele săptămâni: cum de mănâncă o „fiertură” de pătrunjel şi îi mai şi place? Răspunsul este simplu: pentru că gusturile se formează şi se educă, iar paleta gustativă a bebeluşului nu este construită, motiv pentru care îi vor plăcea mâncăruri de care noi nu ne-am apropia.

Desigur, sunt şi cazuri în care copilului nu îi place mâncarea. Atunci se poate face o rocadă, se încearcă o altă legumă, dacă nici aceea nu merge, se aşteaptă puţin şi se combină cele două legume despre care ştim că nu au avut provocat reacţii alergice, ne jucăm cu proporţiile, texturile, modalitatea de prezentare sau hrănire. La momentul acesta copilul nu este conștient de mulţimea de gusturi posibile, aşadar atunci când refuză o mâncare să nu presupunem imediat că are nevoie de puţin „gust”, aşa cum îl percepem noi.

Mâncarea celor mici nu are nevoie de sare adăugată, pentru că le suprasolicită rinichii, putând cauza mai târziu probleme cu tensiunea arterială. Se poate adăuga, totuși, o cantitate mică de ulei vegetal de bună calitate, iar de la 7 luni se pot folosi şi unele condimente, în cantităţi mici. Este bine, totuşi, să consultați medicul pediatru în ceea ce privește momentul introducerii uleiului şi condimentelor în alimentație şi să respectaţi regulă celor 4 zile.

Bebeluşii au nevoie de diversitate în alimentaţie?

Da şi nu.

Introducerea alimentelor noi în dieta bebeluşilor se face în timp, cu câteva zile de aşteptare, aşadar până la 7-8 luni mâncărurile şi gusturile la care are acces un bebeluş sunt destul de limitate. Deşi pentru noi ar fi un calvar să mâncăm aceeaşi manacare câteva zile la rând, bebeluşii nu vor avea o problemă cu asta.

Este important ca cel mic să guste şi să se obişnuiască cu o gamă gât mai variată de gusturi şi texturi. Odată introduse şi acceptate mai multe legume, de regulă în jurul vârstei de 7 luni, mâncărurile se poate diversifica mult mai uşor. Încercaţi să schimbaţi în fiecare zi gustul supei sau a piureului, alegând o leguma-vedeta care să fie gustul predominant al mâncării. Schimbaţi treptat consistenta piureului în aşa fel încât cel mic să poată experimenta texturi diferite şi să facă uşor tranziţia spre bucăţi (asta dacă nu cumva prefera bucăţile de la bun început).

Să nu uităm că în diversificare copilul dă tonul! Atunci când refuză mâncarea putem face un pas în spate, să îi urmărim reacţiile, semnalele şi să ne adaptăm la preferinţele sale. Diversificarea nu trebuie să fie un proces stresant şi solicitat pentru părinţi, şi cu atât mai puţin pentru copil.

Diversificare cu succes!

Sursa foto: https://flic.kr/p/3MGjj