Matuki, cel cu banane

Matuki era un pui de bananier. El era mic, cât un firicel de iarbă. Căsuţa lui era un grăunte de pământ, pe o mică insulă. Pentru a creşte, Matuki era îngrijit de un băieţel pe nume, Ebo.
Ebo era cuminte şi grijuliu. În fiecare zi, îi ducea apă lui Matuki, apoi îi curăţa căsuţa de buruieni. Doar aşa, Matuki putea să crească mare de tot.

Timpul trecu. Matuki se bucura de soare şi de aerul fierbinte.
Într-o zi, Ebo îi spuse:
– Acum vom pleca. Te voi lua la mine acasă! După aceea, băieţelul îl scoase pe Matuki din pământ. Apoi, îl aşeză cu mare grijă într-un ghiveci. Ghiveciul era plin cu sol bun. Lui Matuki îi plăcea acolo. Era foarte confortabil şi umed, aşa cum trebuia să fie casa unei plante.

Ebo luă ghiveciul şi îl duse acasă. Când au ajuns, Matuki se bucură foarte mult, căci acolo erau mulţi puieţi verzi de bananier, ca şi el.
– Câţi prieteni voi avea! se bucură el.
A doua zi, pentru Matuki, începu o nouă viaţă. Ebo era cu el tot timpul şi avea grijă să nu îi lipsească nimic. Cu cât trecea timpul, Matuki creştea. Cu fiecare zi, el creştea tot mai înalt, frunzele lui deveneau tot mai lungi şi mai dese, iar ceilalţi pui de bananier creşteau şi ei la fel de mari şi de bogaţi.
Într-o zi, Ebo le spuse bananierilor:
– Ce mari aţi crescut! A sosit timpul să mergem într-o scurtă călătorie.
Apoi, îi luă pe toţi şi îi duse într-o poieniţă însorită. Poieniţa era pe malul unui râu albastru. Lui Matuki îi plăceau râurile albastre. Până seara, toţi bananierii erau plantaţi cu grijă.
– Aici va fi casa voastră. Veţi creşte mari, iar eu voi veni zilnic să vă văd, spuse Ebo care apoi plecă spre casa lui.
În fiecare zi, Ebo venea în vizită la bananierii lui. Copăceii din poieniţa însorită creşteau văzând cu ochii. Ebo îi îngrijea pe toţi cu mare drag, dar cel mai mult îl îndrăgea pe Matuki. Lunile treceau, iar bananierii se tot înălţau. După un timp, unii dintre ei erau mari cât o casă şi cu toţii erau plini de frunze bogate şi foarte verzi.
Însă Matuki, era cel mai frumos dintre toţi. Avea foarte multe frunze şi tulpina dreaptă.
Într-o zi, Matuki observă ceva deosebit: sub frunzele lui bogate se vedeau nişte fructe verzi.
– Ce ciudate sunt! se miră el.
Însă fructele lui nu erau ciudate deloc. Ele erau doar banane tinere. Bananele cresc multe la un loc, de aceea, ele sunt foarte grele pentru bananieri. Pe Matuki începea să îl doară tulpina.
Peste puţină vreme, Ebo sosi lângă Matuki:
– Am sosit să iau recolta de banane, spuse el. Apoi, el luă toate bananele verzi şi plecă spre o barcă. El ştia că bananele se coc pe timpul călătoriei.

Acum, Matuki se simţea uşurat.
– Ce prieten bun am, se gândea bananierul. A văzut că mă durea tulpina şi de aceea m-a scăpat de bananele grele.
Ebo sosi a doua zi, foarte mulţumit:
– Matuki, ai fost un prieten de nădejde! Tu mi-a dăruit cele mai multe banane! Bananele sunt foarte gustoase şi toată lumea le iubeşte, dar eu… iubesc cel mai mult bananierii!

Ebo era mulţumit de bananierii lui, căci datorită lor putea trăi fără griji: culegea bananele şi apoi le vindea.

Mai târziu, în poiana cu bananieri sosiră şi alţi prieteni. Ei erau bananieri tineri. Ebo veni cu o lopată mare şi scoase toţi copacii mai bătrâni, pentru că acei copaci nu mai făceau banane.
Dar, pe Matuki l-a lăsat în continuare acolo. Pentru că a rămas în poieniţă, Matuki a crescut foarte înalt. În fiecare zi, Ebo se odihnea la umbra lui şi îi spunea  vrute şi nevrute.  El era cel mai bun prieten al lui şi de aceea, nu se puteau despărţi niciodată.

Matuki a avut o viaţă foarte frumoasă şi lungă. Acum, poiana în care a trăit el se numeşte Poiana lui Matuki şi este plină de bananieri roditori.

Acest material este realizat de diversificare.ro și este protejat prin Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe cu completările și modificările ulterioare. Este interzisă copierea, modificarea, afişarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licenţierea, crearea unor materiale derivate (inclusiv înregistrări audio sau video ale materialului disponibil pe site) sau utilizarea conţinutului site-ului în orice scop fără confirmarea prealabilă scrisă din partea diversificare.ro.

Citarea corectă în condițiile legii se face prin menționarea titlului materialului, numelui autorului, anului publicării și a sursei de unde provine materialul. Pentru informații despre folosirea acestui material ne puteți contacta la: [email protected]

Puteţi descărca şi planşa de colorat:

matuki cu logo de urcat pe site