Meniu rapid (1-2 ani)

Am ales în acest meniu doar feluri de mâncare ce se pot prepara rapid (20-30 min), în același timp utilizând ingrediente de toamnă. Bazat pe cereale cu sau fără gluten, fructe uscate, alimente bogate în fier, legume de sezon, grăsimi sănătoase.

1. MICUL DEJUN: avocado cu hrișcă și fructe uscate
Hrișcă este o pseudo-cereală ce nu conține gluten. Astfel se poate consuma din primele luni de diversificare. Este o sursă de proteine vegetale, ideală pentru cei care au o dietă vegetariană.
Pentru acest mic dejun, hrișca se poate fierbe în apă sau lăsa peste noapte la înmuiat în iaurt.

2. PRIMA GUSTARE: compot de toamnă
Puteți face un compot parfumat utilizând o combinație de fructe autohtone de toamnă: mere, pere, gutui, prune uscate.

3. PRÂNZ: supă cremă de mei și cuș-cuș cu legume
Încercați această supă nutritivă care se poate consuma de către toți membrii familiei. Meiul este o cereală fără gluten, plină de substanțe nutritive printre care acidul folic (răspunzător de crearea de noi celule), minerale- fier. Constituie o sursă importantă de proteine vegetale.
Granule prefierte din grâu dur, cuș-cuș-ul necesită doar câteva minute pentru preparare. Puteți alege varianta integrală, însă mai scumpă.
Pentru acest fel de mâncare am pus la congelator bucăți de vinete și dovlecel gata tăiate, de la începutul toamnei. Legumele se pot frige într-o tigaie-grătar, nu e nevoie de dezghețare.

4. A DOUA GUSTARE: pateu de măsline
Măslinele conțin grăsimi monosaturate, benefice pentru cei mici, vitaminele A (contribuie la creșterea oaselor) și E (antioxidant).
Puteți servi pateul pe pâine, crackers, biscuiți sau sub formă de bruschete crocante.

5. CINĂ: cartofi dulci pai
Cartofii dulci sunt acum în sezon. Pregătiți cu ajutorul lor varianta dulce și sănătoasă a cartofilor pai. Se pot consuma și sunt la fel de buni atât calzi cât și reci.
Acestă legumă este o sursă importantă de beta-caroten, precursorul vitaminei A.

Iată și rezumatul și lista rețetelor pe care le puteți printa. Așa veți fi complet pregătiți pentru meniul de mâine.

Mic dejun: avocado cu hrișcă și fructe uscate
Prima gustare: compot de toamnă
Prânz: supă cremă de mei și cuș-cuș cu legume
A doua gustare: pateu de măsline
Cină: cartofi dulci pai

Iată și Lista de ingrediente, numai bună de printat și luat la piață:

– 2+1/2 avocado
– 1 Lg de hrișcă
– 1 cană de 200 ml de boabe de mei
– 1 căniță de 150 ml de cuș-cuș (eventual integral)
– 1 cană măsline naturale fără sâmburi (puteți folosi măsline verzi sau brune)

– 2 curmale
– 2 caise uscate
– 1 măr (de preferință unul mai acru)
– o pară dulce
– 5 prune uscate
– 1 gutuie (opțional)

– 1+ 1/2 ceapă
– 1 cățel de usturoi
– 2 morcovi
– 1 păstârnac
– 1 felie rădăcină țelină
– 2 cartofi medii
– 3 cartofi dulci medii
– pătrunjel proaspăt

– 2 l de apă sau supă de bază

– 200 g mix italian de legume congelate sau proaspete (ciuperci,ceapădovlecelvânătăardei gras roșu)
– mix italian de plante aromatice (măghiran, busuioc, oregano, pătrunjel)
– ulei de măsline / unt

– 1 Lg sirop de arțar sau sirop de malț
scorțișoară și nucșoară (cam 3/4 de linguriță împreună)
sare de mare
ulei de măsline
– 1 Lg ulei de cocos

Sursă foto: http://flic.kr/p/4iBxGP