Cum poate un aliment să ne ascută simţurile?

Stimularea senzorială este foarte importantă în dezvotarea armonioasă a unui copil. Simţul tactil, văzul, auzul, mirosul şi gustul pot fi stimulate foarte uşor prin diferite activităţi ce se pot face doar cu ce avem prin casă. Astăzi îţi propun o activitate ce stimulează în principal simţul tactil şi văzul.

Materiale necesare:

•coli cartonate de diferite culori
•foarfeca
•lipici lichid
•boluri sau pahare cu mălai, făină, zahăr, orez, chimen etc.

Paşii urmăriţi:
Împreună cu cel mic alege coli cartonate de culori variate şi decupaţi forme diferite sau pătrate de dimensiuni mai mari sau mai mici. Ia fiecare bol în parte şi încurajează-l pe cel mic să pipăie foarte atent conţinutul pentru a simţi texturile. Îl poţi îndruma să observe şi culoarile, formele, apoi puteţi discuta împreună ce a simţit.
În timbil 065p ce decupaţi, vorbeşte-i şi despre culori, forme, dimensiuni.
În partea a două a activităţii, acoperă cu lipici lichid o suprafaţă cât mai mare din cartonul decupat, presară mălai pe porţiunea cu lipici, apoi presează uşor pentru a se fixa mai bine. Scutură surplusul care nu s-a lipit. Repetă procedeul pentru fiecare ingredient în parte. Poţi folosi orice aliment găseşti în cămară: sare, griş, linte etc. În timp ce presăraţi fiecare ingredient deasupra lipiciului, încurajează-l pe cel mic să strângă uşor între degete ceea ce foloseşte.

Sfatul meu e să achiziţionezi un lipici de calitate pentru a nu se desprinde tot de pe cartonaş. Cartonaşele pot fi lipite pe o coală colorată de carton pentru a avea un contrast vizual cât mai mare. După ce s-au uscat, roagă copilul să atingă uşor fiecare cartonaş şi să îl aleagă pe cel mai fin sau pe cel mai rugos. Pentru cei mai mici dintre copii, poţi confecţiona jucării umplând sticle de plastic cu diferite boabe sau seminţe pe care le ai în cămară, cu menţiunea să ai grijă că dopul să fie bine închis.

Pe toată durata activităţii copiii trebuie să fie supravegheaţi de către un adult.